België krijgt ultimatum van EU voor akkoord over CETA

De Europese Unie heeft de federale regering van België een deadline gegeven voor het akkoord over het CETA handelsverdrag.  Deze deadline loopt af op  maandagavond. Tot maandagavend hebben de Belegen de tijd om de Walen zover te krijgen dat ze het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) gaan tekenen. De Belgische regering heeft al een akkoord bereikt met de Vlaamse deelregering maar nog niet met de Waalse deelregering. De Walen bleken eind vorige week nog behoorlijke kanttekeningen te hebben bij het CETA handelsverdrag,  dit tot grote verontwaardiging van de overige EU landen. Aanstaande donderdag is er een top gepland tussen de EU en Canada, dan zou het handelsverdrag getekend moeten worden. De tot staat nu nog op de agenda maar wordt afgeblazen als de Walen weigeren mee te tekenen.

Donals Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, gaat maandagavond volgens de berichten nog contact opnemen met de Belgische premier Charles Michel. Dit hebbeb bronnen in Brussel gemeld. Na afloop van dit gesprek moet duidelijk zijn of het voor de Canadese premier Justin Trudeau zinvol is om met het vliegtuig naar Brussel te vertrekken om komende donderdag alsnog het CETA-verdrag met de EU te ondertekenen. De Belgische regering doet er inmiddels alles aan om in het land eenduidig achter het CETA-verdrag te staan. Maandagmiddag heeft premier Michel een vergadering tussen de verschillende regionale overheden in België gepland om tot een overeenstemming te komen.

De stemming lijkt nog hoopvol. De top die gepland staat voor donderdag is nog niet van de agenda geschrapt. Verwacht wordt dat het verdrag donderdag alsnog door de 28 leiders van de EU-landen zal worden ondertekend.  Dan kan het verdrag  in werking gesteld worden. De Walen hebben tot nu toe het verdrag nog niet ondersteund. De Waalse deelregering heeft bezwaren geuit tegen het CETA-verdrag. Deze deelregering heeft bijvoorbeeld moeite met het arbitragesysteem dat in het verdrag is opgenomen.

Dit systeem kan volgens de Walen misbruikt worden door Canadese multinationals. Het lijkt er niet op dat dit deel van het verdrag geschrapt gaat worden. Dus is er nog een uitdaging voor de Belgische regering en de EU. De landelijke Belgische regering heeft echter de toestemming van de Waalse regering nodig om het handelsverdrag namens heel België te kunnen ondertekenen. Over het CETA-verdrag is jarenlang onderhandeld. Zowel de EU als Canada willen graag dat er een akkoord wordt bereikt.