België ondertekend handelsverdrag CETA op 29 oktober 2016

België heeft het CETA handelsverdrag getekend aan het einde van oktober 2016. Dit gebeurde na dagenlange binnenlands overleg tussen verschillende politieke partijen.  De Walen waren eerst zeer sceptisch over het vrijhandelsverdrag tussende EU en Canada. Ze waren bang voor de claimcultuur die bedrijven in staat stelt om overheden voor het gerecht te dagen als er wetten worden doorgevoerd die ongunstig zijn voor de bedrijfsvoering van de ondernemers. Ook waren ze bang dat CETA een ongunstige uitwerking zou hebben op de arbeidsmarkt.

Er werd echter een bijlage aan het verdrag bevestigd waarmee de Walen akkoord konden gaan. Na de strubbelingen tussen de Belgische algemene regering en de Waalse deelregering werd het Europees-Canadese handelsverdrag CETA alsnog ondertekend. De Belgische regering had de instemming nodig van zowel de Vlamingen als de Walen anders kon de regering niet het CETA verdrag ondertekenen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zette zaterdag 29 oktober 2016 in Brussel zijn handtekening onder het akkoord. De minister plaatste de volgende tekst op twitter “Niets is eenvoudig in België, maar weinig onmogelijk”. Bij de ondertekening waren EU-commissaris voor handel Cecilia Malmström en EU-onderhandelaar Mauro Petriccione aanwezig. Ook de Canadese ambassadeur Olivier Nicoloff en de president van de Waalse handelskamer Jean-Pierre Tanghe waren bij de ondertekening van CETA aanwezig.