Belastingdienst en de Inspectie SZW doen in januari 2015 onderzoek naar fraude bij uitzendbureaus

In januari 2015 doen de Belastingdienst en de Inspectie SZW onderzoek naar een miljoenenfraude die mogelijk gepleegd wordt bij drie uitzendbureaus. Daarnaast worden ook zeven schoonmaakbedrijven en acht hotels bij deze fraudezaak onderzocht. Volgens de Belastingdienst en de Inspectie SZW zou het bedrag dat met de fraude gemoeid gaat oplopen tot vermoedelijk 5 miljoen euro.

Controles bij uitzendbureaus
In onder andere Haarlem en Amsterdam zijn op 6 en 7 januari controles gehouden door de Belastingdienst en de Inspectie SZW bij verschillende uitzendbureaus. Daarnaast zijn ook een aantal schoonmaakbedrijven en hotels onderzocht. Verder zijn er nog een aantal opdrachtgevers van uitzendbureaus tijdens het onderzoek gecontroleerd.

Uit het vooronderzoek van de instanties is gebleken dat de schoonmaakbedrijven en de uitzendbureaus vermoedelijk verschillende soorten fraude pleegden. Voorbeelden van deze fraude zijn het niet verantwoorden van alle gewerkte uren in de boekhouding. Verder zouden er verschillende arbeidswetten en fiscale wetten worden overtreden. Ook uitkeringsfraude werd hierbij genoemd. Eveneens werd gekeken naar het uitbuiten van medewerkers. Daarbij zijn drie vreemdelingen in verzekering gesteld.

Reactie van Technisch Werken
Fraude bij uitzendbureaus werd in 2014 ook onderzocht. Minister Lodewijk Asscher wil malafide uitzendbureaus keihard aanpakken. Daarvoor heb je instanties als de Belastingdienst en de inspectie SZW nodig. Het nadeel van fraude is dat dit vaak op doortrapte wijze gebeurd en moeilijk aan het licht te brengen is. De betrokken instanties zullen veel tijd in het onderzoek moeten investeren om de ware omvang onder de aandacht te brengen.