Belasting op aardgas omhoog in 2021

Dit jaar wordt het verbruik van gas duurder dat komt omdat de overheid de belasting op gas heeft verhoogd. Dit doet de overheid naar eigen zeggen natuurlijk om de consumenten te stimuleren om minder aardgas te gebruiken. Dat is natuurlijk wel een slap verhaal want veel mensen kunnen alleen maar aardgas gebruiken om hun woning te verwarmen. Met name mensen met oudere huizen kunnen hun woning vaak niet voldoende isoleren om over te gaan op lagetemperatuursverwarming. Juist die lagetemperatuurverwarming is de kern van bijna alle duurzame alternatieven voor aardgas. Denk hierbij aan vloerverwarming maar ook verwarming doormiddel van een heteluchtverwarmingsinstallatie oftewel een airconditioning. Deze oplossingen kunnen vaak de oudere huizen niet goed verwarmen.

Aardgas wordt duurder

Mensen investeren al veel in isolatie en andere maatregelen maar de overheid heeft voor de ouderen woningen zeker nog geen oplossing bedacht om deze duurzaam te verwarmen. Veel mensen maken daarom nog gebruik van een aardgasgestookte cv installatie. Deze huishoudens hebben dus aardgas nodig en zullen dus meer moeten betalen. Dat wordt dit jaar 52,5 cent per kubieke meter gas. Dat was in 2020 nog 49,7 cent per kubieke meter gas. Een verhoging dus van 2,8 cent per kuub. Tegelijkertijd verandert de belasting op elektra nauwelijks. Dat betekent dat elektrische stroom in ieder geval niet door belasting omhoog gaat. Verder betaalt iedereen naast een variabel tarief ook een vast tarief aan energiebelasting betalen. Hierop zou de overheid een korting geven die men van het te betalen bedrag af mag trekken. Deze korting zal 31 euro hoger zijn de het afgelopen jaar maar met name voor grote energieverbruikers zal deze korting slechts een kleine compensatie zijn op de energierekening.

Oplossingen voor duurzame verwarming

In plaats van hogere belastingen en compensaties kan de overheid beter de burgers helpen door duurzame oplossingen te bedenken in de energievoorziening. Hoe kan van aardgas afstappen voor iedereen haalbaar en interessant worden? Dat is een belangrijke vraag die de overheid moet zien op te lossen samen met de installatiebranche.