Bedrijven mogen thuiswerkvergoeding belastingvrij verstrekken aan werknemers

Nederlandse werkgevers mogen aan hun werknemers belastingvrij een thuiswerkvergoeding verstrekken. Op Prinsjesdag heeft het kabinet een plan gepresenteerd om een maximale thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag onbelast te laten. Voor twee euro per dag zouden mensen die thuis werken hun hogere energierekening moeten betalen en tevens compensatie krijgen voor het nuttigen van thee, koffie die anders op de kantoorlocatie door het bedrijf werden betaald. Verder zou in deze 2 euro ook vergoeding zitten voor toiletbezoek.

Compensatie voor thuiswerken

Doordat werknemers thuis werken maken ze meer kosten en dat heeft een effect op wat ze maandelijks overhouden aan geld. De twee euro die belastingvrij wordt vergoed kan het voor werknemers mogelijk maken om kosteloos thuis te werken. Dat heeft ook voor werkgevers voordelen. Zo hoeven werkgevers geen reiskosten te betalen als werknemers thuis werk werken. Nu is de reiskostenvergoeding grotendeels onbelast. De thuiswerkvergoeding is nu ook onbelast waardoor de belasting geen hindernis kan vormen om thuis te werken.

Afspraken over thuiswerken

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) heeft door het belastingvrij maken van de thuiswerkvergoeding gehoor gegeven aan een oproep van ondernemersorganisaties. Door het belastingvrij maken van de thuiswerkvergoeding kunnen bedrijven ook na de coronacrisis meer werknemers thuis laten werken. De kans is groot dat een aantal bedrijven afspraken gaat maken met hun werknemers om ze meer thuis te laten werken. Een belastingvrije vergoeding hiervoor kan het voor werkgevers en werknemers makkelijker maken om ook over de financiële kant van thuiswerken afspraken te maken.