BBL wordt belangrijker in de bouw in 2019

Bouwbedrijven gaan steeds vaker BBL-ers aannemen in 2019 om personeelstekorten op te vangen. Op vrijdag 22 februari 2019 werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de omzet van bouwbedrijven in 2018 met 10 procent is gegroeid. Het gaat dus goed met bouwondernemingen in Nederland. Ook het feit dat het aantal verstrekte bouwvergunningen de afgelopen jaren ongeveer ieder jaar hetzelfde is zorgt er voor dat er stabiliteit ontstaat in de opdrachtenstroom voor bouwbedrijven.

BBL als oplossing voor personeelstekort
Toch heeft de bouwsector ook te maken met problemen. Naast de hoge productiekosten vanwege de prijsstijging in de materiaalkosten is er ook nog een ander probleem namelijk het tekort aan ervaren personeel. Niet alleen hoofdaannemers merken dat er weinig tot geen timmermannen, metselaars, stukadoors en andere vakkrachten beschikbaar zijn ook onderaannemers merken het personeelstekort. Zo hebben installatiebedrijven al geruime tijd last van een krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures voor installatiemonteurs, elektromonteurs en servicemonteurs worden nauwelijks meer ingevuld omdat ervaren krachten in deze vakgebieden nauwelijks nog beschikbaar zijn. Daarom kijken steeds meer installatiebedrijven en andere bedrijven die actief zijn in de bouw naar andere oplossingen. Het aannemen van leerlingen in leer-werktrajecten is dan een interessante oplossing. Hierbij zijn leerlingen die ervaring hebben in de techniek en een BBL traject volgen een effectieve oplossing omdat ze er voor zorgen dat de werkdruk van ervaren krachten wordt verdeeld.

BBL-ers kunnen ondersteunen
Natuurlijk moet iemand die een BBL-traject volgt eerst wel worden ingewerkt en zal hij of zij de nodige vragen hebben. Toch kan een dergelijke BBL kracht als deze eenmaal weet wat hij of zij moet doen een nuttige factor vormen voor een bedrijf. Een BBL-er installatietechniek kan bijvoorbeeld al snel radiatoren ophangen of helpen met het plaatsen van een ketel of het uitleggen van vloerverwarming. Een BBL-er elektrotechniek zou bijvoorbeeld draden kunnen trekken of wandcontactdozen kunnen plaatsen terwijl de ervaren monteur berekend hoeveel contactpunten er op een groep kunnen worden geplaatst. Ook in de afmontage kunnen BBL-ers een belangrijke rol spelen. Geen wonder dat steeds meer bedrijven kiezen voor BBL.