BBL vacatures voor uitzendkrachten in de energietransitie in 2019

Er zijn steeds meer uitzendbureaus die voor hun opdrachtgevers werknemers werven voor een baan in de energietransitie. Met name technische uitzendbureaus zetten veel vacatures open voor installatiemonteurs en elektromonteurs. Ervaren monteurs zijn echter moeilijk te vinden. Daarom worden steeds meer instromers gezocht door uitzendorganisaties. Doormiddel van BBL opleidingen worden werkzoekenden ontwikkeld tot vakkrachten in de installatietechniek en elektrotechniek. Deze sectoren zijn nauw verbonden met de uitvoering van de energietransitie. Daarom worden specifieke BBL opleidingen gegeven zoals BBL installatietechniek en de BBL opleiding elektrotechniek. Inmiddels zijn er ook korte BBL opleidingen ontwikkeld voor uitzendkrachten zodat ze op een korte termijn aan de slag kunnen in de energietransitie bijvoorbeeld als monteurs zonnepanelen.

Het aantal BBL vacatures neemt alleen maar toe op de technische arbeidsmarkt. Dat is niet verwonderlijk want er is een groot tekort aan personeel. Dit tekort aan personeel neemt alleen maar toe want het wordt steeds drukker in de bouw en de energietransitie is in Nederland nog maar nauwelijks op gang gekomen. Dat betekend dat er straks in een kortere tijd steeds meer werk moet worden gedaan om de klimaatdoelstellingen alsnog te behalen. Dit werk kunnen installatiebedrijven niet met het huidige personeelsbestand af.

Daarom worden technische uitzendorganisaties en andere intermediairs ingeschakeld om te helpen met de personeelsvraagstukken. Er worden steeds meer instromers verlangd in de installatietechniek. De begeleiding is ook beter geworden omdat installatiebedrijven er achter zijn gekomen dat ze niet zonder BBL-ers kunnen in de toekomst. De BBL-ers van vandaag zijn namelijk de vakmonteurs voor morgen. Deze vakmonteurs zijn vervolgens de monteurs die de zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame installaties plaatsen die nodig zijn om de energietransitie vorm te geven en minder CO2 uit te stoten. Zo wordt Nederland klimaatneutraal.