BBL opleidingen kosten technische bedrijven veel capaciteit in 2019

BBL is de Beroepsbegeleidende Leerweg en is een variant van het werken en leren die veel wordt toegepast bij technische bedrijven. BBL-opleidingen zijn er in verschillende beroepsgroepen. Zo zijn er BBL-opleidingen op het gebied van installatietechniek maar is er ook een BBL opleiding elektrotechniek. In de metaaltechniek zijn er ook verschillende BBL-opleidingen zoals BBL-constructiebankwerker, BBL werktuigbouwkunde en BBL mechatronica. De keuze aan opleidingen is breed en er zijn in Nederland ook veel erkende leerbedrijven waar een BBL-er aan de slag kan met het praktijkdeel van de opleiding. Het begeleiden van een BBL-er kost echter veel tijd en capaciteit. Sommige erkende leerbedrijven merken dat dit problemen kan opleveren op de werkvloer.

Het begeleiden van een BBL-er kost een bedrijf tijd van een ervaren kracht die het werk voor moet doen of het werk moet controleren. Vanwege de drukte in veel technische sectoren is het vaak niet mogelijk om veel tijd te besteden aan het inwerken en begeleiden van BBL-ers en andere onervaren krachten. Toch zijn BBL-ers wel nodig voor de toekomst van bedrijven omdat er een enorm tekort is aan technisch personeel in bijvoorbeeld de installatietechniek en elektrotechniek. In deze sectoren heeft men niet alleen te maken met een toename aan werkdruk door de bouwsector maar ook te maken met de energietransitie waardoor er veel technische installaties moeten worden vervangen en verduurzaamd.

Er ontstaat in die sectoren steeds meer stress met betrekking tot het tekort aan personeel en de behoefte aan nieuwe krachten die ingewerkt kunnen worden doormiddel van een BBL-opleiding. Bedrijven schakelen uitzendorganisaties in om hun te begeleiden bij het zoeken naar de meest gemotiveerde BBL-ers. Er ontstaan zelfs korte cursussen voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen zodat kandidaten en BBL-ers daar in ieder geval zelfstandig aan de slag kunnen. Op die manieren hopen bedrijven toch extra capaciteit te kunnen benutten op de werkvloer. Dit is slechts een voorbeeld van een oplossing bedrijven worden steeds creatiever om het tekort aan personeel op te lossen binnen de mogelijkheden die ze hebben.