Banken rekenen lage rente niet door aan consument met schulden in 2016

De rente staat in Europa op een extreem laag niveau. Hierdoor krijgen spaarders nauwelijks nog vergoeding voor het geld dat ze bij banken hebben ondergebracht. De banken zelf kunnen nu in theorie ook goedkoper geld uitlenen aan mensen die een lening willen afsluiten. Er zijn nu echter ook klanten die bij banken al een lening hebben afgesloten en rood staan.

Uitkomst onderzoek FD
Volgens een onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) berekenen de banken de lage rente niet door aan klanten die op dit moment rood staan. Het onderzoek van het FD werd maandag 21 maart 2016 gepubliceerd. De uitslag van het onderzoek is gebaseerd op de informatie die de grootste banken hebben verstrekt aan het FD tijdens het onderzoek.

Rente historisch laag
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentestanden opnieuw verlaagd. Het belangrijkste rentepercentage staat zelfs op 0 procent. Daardoor is het voor banken in de eurozone heel goedkoop om geld te lenen. Het komt zelfs voor dat banken geld toe krijgen als ze geld lenen. Voor banken is het lenen van geld voordeliger geworden maar consumenten profiteren er nog niet optimaal van.

Consumenten die rood staan
Hoewel de rente de afgelopen drie jaar steeds met stappen is verlaagd bleven de kosten voor rood staan min of meer gelijk. Gemiddeld betalen consumenten tussen de 9 en 14 procent rente aan de bank als ze rood staan. Er zijn zelfs banken die het rentetarief hebben voor hoogt voor mensen die rood staan. Dit deed De Rabobank volgens het FD.

Deze bank zou dat hebben gedaan om structureel en onnodig rood staan terug te dringen. De ING had aangegeven dat de kosten voor rood staan niet alleen worden bepaald door de huidige lage rente. Volgens de bank zijn er meer kosten die een invloed hebben op de rente die moet worden betaald als iemand rood staat.

Consumentenbond
De Consumentenbond komt op voor de belangen van consumenten in Nederland. Deze bond geeft in reactie op het onderzoek aan dat het de banken zou sieren als ze een vriendelijker debetrentebeleid naar hun klanten zouden hanteren. Volgens de organisatie moeten banken niet alleen maar de rentes verhogen voor leningen maar ook verlagen als daar reden toe is.

Reactie van Technisch Werken
De houding van de banken is natuurlijk twijfelachtig omdat banken minder geld hoeven te betalen om geld te lenen kunnen ze ook goedkoper uitlenen. Als het gaat om spaargeld van particulieren worden de rentes wel meteen drastisch verlaagd maar de rente over het geld dat uitgeleend is blijf onverminderd hoog. Mensen die rood staan worden door de banken niet ontzien en dat is op zijn minst klantonvriendelijk.