Banken moeten huizenbezitters beschermen tegen financiële problemen bij baanverlies

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) concludeert dat banken meer moeten dien om te voorkomen dat huizenbezitters in hun hypotheek niet kunnen betalen doordat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of van baan zijn veranderd. Ook bij scheiding ontstaan vaak financiële problemen en die moeten volgens de AFM mede worden voorkomen door banken.

Banken krijgen van de AFM echter wel een dikke voldoende als het gaat om het klantbelang centraal stellen bij het afsluiten van hypotheken. Dit komt naar voren uit de zogenaamde Vertrouwensmonitor Banken van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ondanks deze dikke voldoende is de AFM van mening dat banken hun hypoheeknemers meer kunnen ondersteunen bij het betaalbaar houden van hypotheken.

Voor de waardering van banken op het gebied van hypotheken hanteert de AFM een puntenschaal van 1 tot 5. Hierbij staat 5 voor de hoogst mogelijke score en 1 voor de laagste score. Banken krijgen van de AFM echter een 3,7 en dat is een goede score. Dit cijfer kan echter niet vergeleken worden met een score uit 2017 omdat de meetmethode intussen door de AFM is aangepast waardoor een eerlijk vergelijk niet mogelijk is.