AVIC presenteert grootste amfibievliegtuig ter wereld in juli 2016

AVIC is de maatschappij voor de Luchtvaartindustrie van China Heeft op zaterdag 23 juli 2016 een prototype van het grootste amfibievliegtuig ter wereld gepresenteerd. Het enorme vliegtuig zal voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De belangrijkste doelen waarvoor het amfibievliegtuig zal worden ingezet is voor reddingsacties op water en als blusvliegtuig als er grote bosbranden zijn. Het amfibievliegtuig heeft de benaming AG600 gekregen. Het prototype is in een fabriek in Zhuhai geproduceerd.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft zaterdag gemeld dat er volgens luchtvaartwaarnemers en AVIC een nieuwe mijlpaal is behaald in de Chinese vliegtuigindustrie. AVIC wil als vliegtuigproducent groeien. Er is wereldwijd veel concurrentie van Amerikaanse en Europese vliegtuigfabrikanten. Om de concurrentiestrijd goed aan te kunnen met andere vliegtuigbouwers in de wereld zal de Chinese vliegtuigfabrikant zich moeten onderscheiden.

Het amfibievliegtuig, de AG600 is 36,9 meter lang. De spanwijdte van de vleugels van het enorme vliegtuig is bijna twee meter langer. Het vliegtuig is een amfibievliegtuig omdat het vliegtuig zowel op het water kan landen als opstijgen vanaf het water. Een dergelijk omvangrijk vliegtuig moet worden aangedreven door sterke motoren.  Deze aandrijving wordt gerealiseerd door vier turbopropmotoren. Deze worden door China onder Russische licentie gebouwd (Ivtsjenko AI-20). Het amfibievliegtuig kan worden ingezet voor de bestrijding van bosbranden. Daarvoor heeft de AG600 een laadruim of ‘buik’ waar maar liefst twaalf ton water in kan. Dit kan de AG600 mee de lucht in nemen als het vliegtuig opstijgt van het water. Dan kan het vliegtuig tijdens de vlucht het water droppen om de bosbranden.