Autoverkopen zijn in Europa gestegen in de maand september 2014

Het gaat steeds beter met de autoverkopen in Europa. In de maand september dit jaar zijn de autoverkopen gestegen ten opzichte van de autoverkopen in 2013. In vrijwel alle landen nam de verkoop van auto’s toe behalve in Nederland, in Nederland nam de verkoop van personenauto’s juist af. De ontwikkeling in de autoverkopen werden vrijdag 17 oktober 2014 bekend gemaakt door de brancheorganisatie ACEA.

Totale autoverkoop in Europa
Als men de autoverkoop in Europa in zijn totaliteit beoordeeld is de autoverkoop in september 2014 met 6,4 procent gestegen ten opzichte van de autoverkoop in september 2013. Daarnaast werden over de eerste 9 maanden van 2014 in totaal meer auto’s verkocht dan in dezelfde periode in 2013. Er is hierbij sprake van een toename van 6,1 procent meer verkochte auto’s.

Verschillen tussen landen in autoverkoop
De verkopen van auto’s verschillen tussen de Europese landen. Hierboven werd al genoemd dat in Nederland de autoverkoop juist afnam. In de meeste grote autolanden was er in september 2014 sprake van substantiële groei. Het land Spanje kende ten opzichte van andere Europese landen de grootste groei in de verkoop van auto’s. In dat land nam de autoverkoop in september 2014 toe met 26,2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013. In Frankrijk kwam het groeipercentage uit op 6,3 procent. Ook het  Verenigd Koninkrijk deed het goed met 5,6 procent. Duitsland is de volgende in de rij met plus 5,2 procent. Tot slot liet ook Italië een groei zien van 3,3 procent.

Reactie van Technisch Werken
De verkoop van auto’s is één van de indicatoren die beeld geven van de economie. In Frankrijk, Spanje en Italië is de economie de afgelopen jaren enorm achteruit gegaan. Dit kwam ook tot uiting in de autoverkopen. Het is niet verwonderlijk dat juist in deze landen het grootste groeipercentage kan worden gerealiseerd wanneer de economie weer aantrekt. De landen klimmen uit een diep dal omhoog. Nu moet het herstel van de economie wel doorzetten anders ontstaat er weer een terugval. De economie staat wereldwijd onder druk. Dit komt voor een belangrijk deel door de politieke ontwikkelingen en de gewapende strijd in het Midden-Oosten. Het vertrouwen in de economie is nog niet hersteld.