Autoverkoop Amerika op recordniveau in 2016

Het vakblad Automotive News heeft geschreven dat 2016 voor de Amerikaanse autoverkoop zeer succesvol is geweest. In het afgelopen jaar werden in Amerika meer dan 17,5 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Deze enorme verkoopaantallen betekenen een stijging in de autoverkoop van 0,3 procent te opzichte van 2015. In dat jaar was ook al sprake van een verkooprecord. Dat bebetekent dat in 2016 een nieuw verkooprecord werd behaald voor de automotivebranche in Amerika.

Vooral aan het einde van 2016 werden in Amerika veel auto’s verkocht. Dit wordt door de Amerikaanse automarkt ook wel een eindejaarsrally genoemd. De maand december verloopt vaak moeilijk in de autoverkoop maar door de eindejaarsrally kwam daar verandering in. Verschillende automerken is het gelukt om de autoverkoop te laten stijgen. Ook een aantal grote automakers wisten hun verkoop te laten stijgen in de laatste masnd van 2016. Voorbeelden van merken die een verkoopstijging lieten zien zijn aGM, Honda en Nissan. Zij wisten hun verkopen stevig op te schroeven. Het viel op dat er een grote vraag was naar sportieve terreinwagens. Ook was er veel vraag naar pick-uptrucks.

Door de verkoopstijging in 2016 kan Amerika spreken van het zevende jaar op rij waarin de autoverkoop is toegenomen.  Het is nog onduidelijk of 2017 weer een stijging in de verkoop gaat opleveren voor de autobranche. Verschillende marktkenners verwachten een moeizaam jaar. Dit komt onder andere door de stijging van de rente. Daarnaast is er door de stijging van olieprijs ook sprake van een voortdurende prijsstijging voor de fossiele brandstof waar veel auto’s nog op rijden. Veel autoverkopers gebruiken kortingen en acties om consumenten over te halen om een nieuwe auto te kopen. Deze acties kunnen ook aan het einde van een jaar in de moeizame decembermaand de verkoop van auto’s aanjagen.