Autofabrikant Tesla onthult op donderdag 31-03-2016 Model 3

Tesla is een Amerikaans automerk dat luxe elektrische auto’s ontwerpt en produceert. Het bedrijf werd opgericht in 2003 door Martin Eberhard en Marc Tarpenning en is gevestigd in Palo Alto, gelegen in het Californische Silicon Valley.

Tesla produceerde vanaf de oprichting elektrische motoren en elektrische sportwagens. De naam Tesla is ontleent van elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla. Deze man is vooral bekend geworden als de uitvinder van de wisselstroommotor. Het bedrijf Tesla heeft vooral luxe sportwagens ontworpen met een elektrotechnische aandrijving. Voorbeelden hiervan zijn de  Tesla-auto’s:

  • Tesla sedan Model S
  • Tesla SUV Model X

Deze auto’s zijn behoorlijk prijzig in aanschaf. Daardoor is Tesla over het algemeen een automerk dat alleen voor  de rijkere automobilisten betaalbaar is. Daar lijkt nu echter verandering in te komen.

Goedkopere Tesla
Op donderdag 31-03-2016 heeft Tesla een nieuw model auto onthuld. Dit nieuwe model moet betaalbaar worden voor een groter publiek. Het gaat hierbij om een basisvariant van Moel 3. Deze auto kan met een volledig opgeladen accu ruim 345 kilometer afleggen. Daarnaast kan deze auto versnellen van nul tot bijna 97 kilometer per uur in zes seconden. Naar verwachting zal het eerste model de fabriek verlaten aan het einde van 2017. De prijs van de basisvariant van Model 3 zal ongeveer 35.000 dollar zijn. Dit is omgerekend zo’n 31.000 euro.

Bestellingen
Directeur Elon Musk van Tesla heeft aangegeven dat er binnen 24 uur in totaal meer dan 115.000 bestellingen zijn ontvangen toen bekend werd dat Tesla een goedkoper model zou produceren. Als iemand op de wachtlijst voor een goedkope Tesla wil komen staan moet de persoon een borg van 1000 dollar betalen. Dit is omgerekend 880 euro.

Reactie van Technisch Werken
Tesla is een populaire auto voor mensen die een luxe auto willen aanschaffen en toch milieubewust zijn. Veel auto’s in het luxe segment zijn zwaar en kosten veel fossiele brandstof. De wegenbelasting is hoog en daarnaast is het voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen MVO onverkoopbaar dat leidinggevenden in vervuilende diesels en benzineauto’s rijden.  Tesla is voor deze groep een uitkomst je kunt milieubewust rijden in een luxe auto. Nu Tesla ook goedkopere elektrische auto’s op de markt gaat brengen kunnen nog meer mensen profiteren van de kwaliteit en luxe van Tesla’s. Geen wonder dat er al veel mensen op de wachtlijst staan voor een scherp geprijsde Tesla.