Autobranche Europa start goed in 2016

Het begin van 2016 blijkt succesvol voor de autobranche in Europa. In de eerste maand van het jaar werden in de Europese Unie 6,2 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde maand in 2015. Dit werd dinsdag 16 februari 2016 bekend gemaakt door de brancheorganisatie ACEA. Als men alle auto’s bij elkaar optelt zijn er in januari ongeveer 1,1 miljoen nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Met name in Ierland, Cyprus en Slowakije hebben autodealers veel auto’s verkocht. Daarnaast werden in Spanje en Italië veel auto’s verkocht.

Nederland had verkoopdip in autobranche
In januari 2016 had Nederland te maken met een behoorlijke daling in de verkoop van auto’s. In tegenstelling tot andere landen daalde de verkoop van auto’s in Nederland met 14,4 procent. Hierdoor kwam de totale verkoop van auto’s op 41.000. Deze daling in de autoverkoop is een logisch gevolg van het feit dat veel leasemaatschappijen in Nederland hun nieuwe auto’s speciaal in december hadden laten registreren.

Op die manier konden de leasemaatschappijen nog profiteren van oude bijtellingsregels. Daardoor was er aan het einde van 2015 sprake van een flinke verkoopstijging van auto’s in Nederland. In januari 2016 vervielen de gunstige bijtellingsregels. Daarmee kunnen de tegenvallende verkoopresultaten van januari dit jaar worden verklaard.

Reactie van Technisch Werken
De autoverkoop is niet alleen gekoppeld aan de ontwikkelingen in de economie. De veranderingen op het gebied van belastingen en de subsidies hebben ook een grote invloed op het aankoopgedrag van consumenten. Het aankoopgedrag van consumenten verandert wanneer de belastingen en subsidies veranderen. Eind 2015 was dat goed merkbaar in de toename in de autoverkopen in Nederland. In 2016 volgt het dal in de verkopen. Pas in de loop van 2016 zal de verkoop van auto’s in Nederland aantrekken. Dit kan alleen worden bespoedigd als men in de regering besluit om bepaalde nieuwe subsidieregels van kracht te laten worden voor zuinige auto’s. Die subsidieregels lijken in de praktijk namelijk wel te werken.