Autobouwer Fiat Chrysler had 2016 positief afgesloten

Fiat Chrysler heeft een succesvol einde gehad in 2016. Toen had het bedrijf een behoorlijk hogere winst behaald. Aan het einde van vorig jaar verkocht het Italiaanse-Amerikaanse autoconcern ongeveer net zo veel voertuigen is 2015, maar de verkoop van winstgevende modellen nam toe. Daardoor steeg de winst van het bedrijf in haar totaliteit. Dit komt naar voren uit cijfers die donderdag 26 januari 2017 zijn gepubliceerd door het bedrijf.

Wereldwijd werden door Fiat Chrysler meer dan 4,7 miljoen wagens verkocht. Het bedrijf heeft niet alleen auto’s van de merken Fiat en Chrysler maar voert ook merken zoals Maserati,  Alfa Romeo, Jeep en Dodge. De totale verkoop van voertuigen kwam op ongeveer net zoveel voertuigen als het aantal voertuigen dat werd verkocht in 2015. De omzet van het bedrijf bleef ongeveer stabiel in 2016 en kwam uit op 111 miljard dollar dit is ongeveer 104 miljard euro. Afgezien van eenmalige posten, ging de nettowinst wel met ongeveer vijftig procent omhoog en kwam daardoor op 2,5 miljard dollar.

In Amerika wist Fiat Chrysler haar marktaandeel op peil te houden. In Europa won het bedrijf een klein beetje terrein ten opzichte van de aanwezige concurrentie. In 2017 verwacht Fiat Chrysler meer winst en meer omzet te kunnen draaien dan 2016. Ook maakt Fiat Chrysler de belofte dat ze haar schuld ongeveer zal halveren tot een bedrag van 2,5 miljard dollar. Eind 2016 bedroeg de schuld nog ongeveer 4,6 miljard dollar. Maar deze zal als het aan het bedrijf ligt aanzienlijk worden gereduceerd. In 2016 werd de schild ook al sterk gereduceerd door Fiat Chrysler.