Asbest aangetroffen in gasmaskers in 2017

De Inspectie Leefomgeving en Transport geeft aan dat gasmaskers uit landen van het voormalige Oostblok asbestvezels kunnen bevatten. Het gaat hierbij om gasmaskers die voorzien zijn van filterblikjes. Deze filterblikjes worden doormiddel van een de slurf aan het gezichtsmasker vastgezet.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vrijdag 31 maart 2017 gewaarschuwd voor bepaalde filterblikjes van gasmaskers. De ILT waarschuwt omdat deze filterbusjes bepaalde vezels kunnen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid als mensen deze vezels inademen. De gasmaskers die als schadelijk worden benoemd zijn voor particulieren te koop.

De filterblikjes van de gasmaskers moet men niet openen. De inspectie geeft aan dat men deze filterbusjes het beste in een gesloten plastic verpakking kan doen en naar de milieudienst moet brengen. Volgens een schatting zijn er duizenden asbesthoudende gasmaskers in de omloop. Andere schattingen gaan uit van  tienduizenden van deze spullen. Dit zegt een woordvoerster van de ILT. De meeste schadelijke gasmaskers zijn in bezit van verzamelaars van bijvoorbeeld militaria. Daarnaast worden de schadelijke gasmaskers ook gebruikt voor (milieu) protesten, carnaval, spelletjes en verkleedpartijtjes.

Het verkopen en toepassen van asbest is in Nederland verboden. Dit verbod is echter in sommige andere landen niet aanwezig. De maskers die asbest bevatten komen volgens de inspectie vooral uit Rusland. Er is echter ook asbest aangetroffen in gasmaskers uit enkele andere landen. De ILT gaat na vrijdag de leveranciers in kaart brengen.