Arbeidsproductiviteit nam nauwelijks toe tussen 2008 en 2018

De arbeidsproductiviteit is de afgelopen tien jaar nauwelijks toegenomen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt op vrijdag 20 december 2019. De Nederlandse economie moest de afgelopen tijd verder groeien. Daarvoor hebben werknemers in de praktijk meer uren gedraaid. De overheid wilde dat vooral parttimers meer uren gingen werken. Op die manier zou de economie worden gestimuleerd. De extra uren werden beschouwd als een impuls voor de economie. Hoe meer werk er wordt verzet hoe meer productie er wordt geleverd. Meer productie betekent over het algemeen meer inkomsten.

Dat principe werkt in de praktijk behalve als er niet veel efficiënter wordt gewerkt in de extra uren. Dat is nu juist het probleem geweest de afgelopen tijd. Er werd niet veel efficiënter gewerkt. Het aantal gewerkte uren steeg tussen 2008 en 2018 met 5,3 procent. De arbeidsproductiviteit steeg in die periode slechts met 3,9 procent. Er werd dus niet effectiever gewerkt maar wel meer gewerkt.

Wat is arbeidsproductiviteit?
Arbeidsproductiviteit is de opbrengst van een werknemer per gewerkt uur. Met de arbeidsproductiviteit geven economen aan hoe efficiënt werknemers hun arbeid uitvoeren, kortom hoe productief een werknemer is. Een lage arbeidsproductiviteit is zeer ongunstig.

Volgens het CBS is de lage arbeidsproductiviteit vooral het gevolg van de toename in het aantal zelfstandigen. Zelfstandigen zonder personeel zouden minder in automatisering en machines. Juist automatisering, werktuigen en machines kunnen er voor zorgen dat er meer geproduceerd kan worden in een kortere tijd. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen voor een matige groei van de arbeidsproductiviteit. De zogenaamde ict-revolutie is voorbij.

Dat betekent dat veel processen al via computers verlopen. Computers kunnen mensen in de praktijk nauwelijks meer ondersteunen. De rek is uit deze ontwikkeling. Daardoor nam de opbrengst van werknemers per gewerkt uur tussen 1998 en 2008 nog toe met ongeveer twintig procent. Deze opbrengst werd echter tussen 2008 en 2018 niet meer sterk verhoogt. De automatiseringsgroei is over haar hoogste punt heen.