Arbeidsmarkt hervormen?

Volgens de ondernemingsorganisatie VNO-NCW moet de huidige arbeidsmarkt worden hervormd. Volgens werkgevers voorman Bernard Wientjes heeft Nederland in de huidige economische situatie niet veel keus dan de arbeidsmarkt te veranderen. Dit beweerde hij zaterdag 17 december 2011 in Tros Kamerbreed een radioprogramma. Tijdens het radioprogramma noemde hij onder andere het ontslagrecht en de werkeloosheidswet (WW) als gebieden waar verandering in zou moeten worden aangebracht.

Er is al vaker gesproken over het versoepelen van het ontslagrecht. Dit zou met name voor bedrijven de stap verkleinen om medewerkers een vast contract te bieden, daarnaast is het voor organisaties makkelijk om niet goed functionerende werknemers uit het bedrijf te zetten.

Het versoepelen van het ontslag recht wordt door werknemersorganisaties met gemengde gevoelens bekeken. Worden niet alleen de bedrijven er beter van of levert het ook een voordeel op voor werknemers. Tegenwoordig maken veel bedrijven gebruik van tijdelijke contracten. Wanneer een vast contract in zicht komt wordt een medewerker tijdelijk uit de organisatie gezet om hem na een paar maanden vervolgens weer een tijdelijk contract te bieden.

Voor medewerkers is dit niet bepaald aantrekkelijk. Medewerkers die op deze manier door bedrijven worden behandelt voelen dat er misbruik van hen wordt gemaakt. Daarnaast zijn ze vaak voor het blok gezet omdat er in de huidige arbeidsmarkt voor veel medewerkers geen banen voor het oprapen zijn. Schoorvoetend stemmen ze daarom vaak in met het beleid van hun werkgever.

Wanneer het ontslagrecht op de juiste manier wordt aangepast in de Nederlandse wet kan de stap voor organisaties om een medewerker een vast contract te geven worden verkleind. Medewerkers zouden dan niet een paar maanden uit het bedrijf worden gestuurd om vervolgens weer op tijdelijke basis terug te komen.

Het is nog onduidelijk wat het huidige kabinet met het ontslagrecht gaat doen.