Arbeidsmarkt herstelt eind 2013 na lange periode van krimp

Bedrijven in Nederland zijn optimistisch over der groei van de economie in Nederland. Na een periode van krimp lijkt er nu een stabiele tijd aan te breken voor veel bedrijven. Met name de industrie verwacht een groei door te maken. Een uitzendbureau heeft een onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Nederland. Hieruit kwam naar voren dat Nederland langzamerhand uit het dal naar boven klimt. Dit onderzoek onderstreept eerdere onderzoeken van de ABU en het CBS. Het aantal banen in Nederland kromp de afgelopen twee kwartalen met ongeveer 3 procent.

De verwachting is dat de industrie een behoorlijk herstel zal doormaken de komende tijd. Ook de transportsector zal vermoedelijk herstellen. De zakelijke dienstverlening en de landbouwsector zullen meer tijd nodig hebben om uit de economische crisis te komen. In deze sectoren wordt volgens het uitzendbureau nog een krimp verwacht van 6 tot 7 procent. Net als de regering van Nederland spreekt men in het onderzoek over een fragiel herstel van de arbeidsmarkt en de economie’.

Reactie van Technisch Werken
De berichten over de arbeidsmarkt zijn minder deprimerend als het begin van 2013. Het herstel is echter niet in alle sectoren merkbaar. Daarnaast kan de beleving met betrekking tot de economie per bedrijf verschillen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de concurrentiepositie van bedrijven. Daarnaast zijn ook de producten die bedrijven produceren van groot belang. Unieke producten en technologieën die oplossingen bieden voor technische problemen zorgen altijd voor een structurele afname. Eenvoudige patentvrije producten die in de massa worden geproduceerd door bedrijven  hebben veel concurrentie van buitenlandse markten. De loonkosten van Nederlands personeel zorgen er voor dat ons land verhoudingsgewijs dure producten heeft. Daarom moet Nederland zich onderscheiden op het gebied van technologie.