Arbeidskosten vielen in kwartaal 1 van 2016 voor werkgevers hoger uit dan in 2015

Arbeidskosten zijn de totale kosten voor werkgevers die ze moeten betalen aan lonen en overige kosten voor personeel. In Nederland vielen de arbeidskosten in het eerste kwartaal van 2016 ongeveer 2,1 procent hoger uit dan in het zelfde kwartaal in 2015. Nederlandse werkgevers waren dus meer geld kwijt voor de werknemers die ze in dienst hadden. Dit komt naar voren uit de cijfers die vrijdag zijn gepubliceerd door het statistiekbureau Eurostat.

In het laatste kwartaal van 2015 waren de arbeidskosten voor werknemers nog gemiddeld 0,3 procent lager voor Nederlandse werkgevers. Toen stegen de lonen in Nederland met ongeveer 2 procent. Het verschil werd echter gecompenseerd doordat de overige arbeidskosten voor werkgevers lager uitvielen.

De stijging van de arbeidskosten in Nederland ligt iets boven het Europese gemiddelde. Voor de gehele Europese Unie en de eurozone is de toename van de arbeidskosten gemiddeld 1,7 procent geweest volgens de rapportage van Eurostat. Nederland wijkt in de toename van arbeidskosten nauwelijks af van het gemiddelde maar de verschillen tussen landen in de EU zijn groot. In Italië daalden de arbeidskosten met ongeveer 1,5 procent terwijl in Roemenië de arbeid 10,4 procent duurder werd.

Reactie van Technisch Werken
De toename in de arbeidskosten heeft dikwijls te maken met inflatie en de cao-onderhandelingen die hebben plaatsgevonden. Ook veranderingen in de wet en regelgeving hebben een effect op de arbeidskosten voor werkgevers. In Nederland had men in 2015 regelmatig in de politiek geroepen dat arbeid weer goedkoop moet worden in Nederland. Daarmee bedoelde men dat werkgevers minder voor werknemers zouden moeten betalen om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om meer werknemers in dienst te nemen.

Daarbij doelde de overheid niet op het verlagen van de lonen maar het verlagen van de belastingen en heffingen voor werkgevers. Het lijkt er nu op dat de uitspraak van de overheid een loze uitspraak is geweest. De arbeidskosten zijn niet aanzienlijk gedaald. In plaats daarvan zijn deze kosten gestegen.