April 2020 leverde recordopbrengsten op voor zonnepanelen

De aprilmaand van 2020 was een gunstige maand voor het opwekken van elektriciteit uit zonlicht. Deze maand had een groot aantal zonuren en de bewolking was heel beperkt. Mensen met zonnepanelen op hun dak konden daardoor een grote hoeveelheid elektriciteit opwekken. Dit heeft energieleverancier Essent afgelopen woensdag bekend gemaakt.

Eigenaren met een gemiddeld zonnepaneelsysteem bereikten in april een opbrengst van rond de 88 euro. Dat is een nieuw record. Het langjarige gemiddelde dat men in april met zonnepanelen verdiende laf 28 euro lager. In totaal had april 2020 ongeveer 282 zonuren. Dat maakt deze maand de zonnigste aprilmaand in de afgelopen jaren. Het absolute record op dit gebied werd in 2007 behaald. Dat jaar werden 284 zonuren geregistreerd. Toch was de opbrengst dit jaar hoger. Dat heeft te maken met de techniek. De huidige zonnepanelen zijn namelijk effici├źnter en leveren meer elektrische stroom op dan de modellen die in 2007 op daken aanwezig waren.

De opbrengst van zonnepanelen is nog niet eerder zo hoog geweest als in april dit jaar. Ook in maart werden veel zonuren genoteerd. Het gemiddelde aantal zonuren voor die maand lag op 138 uur. In maart 2020 werden echter 186 zonuren behaald. Ook dat is dus een aanzienlijk hoger aantal zonuren dan gemiddeld. Van januari 2020 tot en met april dit jaar ligt de opbrengst per zonnepaneel op 169 euro. Dat is volgens Essent 41 euro meer dan het langjarig gemiddelde.