AOW-leeftijd gaat minder snel stijgen vanaf 2021?

De leeftijd waarop werknemers in de AOW kunnen gaat misschien minder snel omhoog dan eerder door het kabinet werd aangegeven. Dat bericht werd bekend gemaakt in de Volkskrant. De krant had voor haar berichtgeving gebruik gemaakt van anonieme bronnen. Door de AOW leeftijd te verlagen hoopt minister Koolmees van Sociale Zaken er voor te zorgen dat er een doorbraak komt in het sociaal overleg. Op dit moment is het kabinet nog in overleg met de werkgevers en de vakbonden over de modernisering van het Nederlandse pensioenstelsel.
Volgens de nieuwe plannen zal de pensioenleeftijd van 67 jaar niet in 2021 worden bereikt maar vier jaar later. Dat zou er voor zorgen dat mensen in de leeftijd van zestigplus meer ruimte hebben om te wennen aan het feit dat ze langer moeten gaan doorwerken.

Inmiddels zijn verschillende partijen het met elkaar eens dat het pensioenleeftijd moet veranderen en dat het pensioenstelsel gemoderniseerd zal moeten worden. de afgelopen tijd is de arbeidsmarkt veranderd. Werknemers werken bij verschillende werkgevers in plaats van een groot deel van hun leven bij één werkgever.

Hoewel de meeste partijen het er over eens zijn dat er wat moet gaan veranderen worden de partijen het niet met elkaar eens over de uitwerking van de details. Zo wil de vakbond FNV geen akkoord gaan sluiten als de linkse partijen zich niet kunnen herkennen in het akkoord. Er moet dus een akkoord komen waarin ook de linkse partijen kunnen meegaan. Dat zorgt er voor dat er een vertraging in de besluitvorming optreed.