ANWB wil dat accu’s e-bikes herstelt worden vanaf 2017

De ANWB is op dit moment aan het onderzoeken hoe de problemen met betrekking tot de accu’s van e-bikes opgelost kunnen worden. Gemiddeld gaat een accu voor een e-bike vijf jaar mee. Dat is niet heel lang en bovendien is het kopen van een nieuwe accu voor een e-bike behoorlijk duur. Daarom onderzoekt de ANWB mogelijkheden om accu’s van e-bikes te herstellen. De ANWB hoopt een oplossing te vinden waardoor de reparatie van elektrische fietsen goedkoper kan.

Wat kost vervangen van een e-bike accu?

Dit bericht stond maandag 20 februari 2017 in De Volkskrant. In dit bericht staat ook dat de aanschaf van een e-bike ongeveer 1.800 euro kost aldus de  Fietsersbond en de ANWB. Het kopen van een nieuwe accu kost zo’n 500 euro. Dit is echter gemiddeld om de vijf jaar nodig. Dat vindt men verhoudingsgewijs veel te veel geld. Nu zoekt de ANWB naar mogelijkheden om de bestaande accu’s te repareren.

Gebruik de e-bike de winter door

De bond benoemd dat het voor de levensduur van de accu al van belang is om de fiets ook in de winter te gebruiken. Eigenaren van een e-bike die hun elektrische fiets in de winter niet gebruiken lopen de kans dat de accu nog eerder kapot gaat. Een e-bike die maanden lang in een koude schuur staat krijgt problemen met de accu. Deze accu komt in een soort slaapstand. Deze slaapstand kan echter voor altijd zijn waardoor de accu defect is. Het laden en ontladen van een accu is van groot belang voor het behoud van de accu.

Kosten besparen

De ANWB wil voor de zomer van 2017 een lijst maken van bedrijven waar e-bike-eigenaren hun accu kunnen laten herstellen. Door het laten herstellen van hun oude accu is een eigenaar van de e-bike zijn of haar fabrieksgarantie misschien kwijt. Toch is de eigenaar wel veel goedkoper uit als de accu wordt hersteld in plaats van vervangen aldus de ANWB. Het verschil zou volgens een woordvoerder van de ANWB ongeveer 250 euro kunnen schelen.