Amsterdamse beurs 2 procent lager geopend door conflict in Oost-Oekraïne

De Amsterdamse beurs is op dinsdag 22 februari 2022 in totaal 2 procent lager geopend. Ook andere beurzen in de wereld zijn in de rode cijfers geraakt. De oorzaak hiervan is de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Euro Stoxx 50-index is bijvoorbeeld ook 1,7 procent lager gestart. Deze beurs omvat grote Europese aandelen. Niet alleen de Europese beurs ging onderuit. Ook in Moskou werd het economische effect gemerkt. De beurs daalde 8 procent onder het niveau waarop de beurs om maandagavond werd gesloten.

Wereldwijd zijn de effecten merkbaar van de aanhoudende spanningen in het oosten van Oekraïne. Deze spanningen hebben economische gevolgen omdat er sancties uit voortvloeien. Deze sancties hebben effecten op het vrije handelsverkeer. Met name de beslissing van de Russische president Vladimir Poetin om twee separatistische regio’s in Oost-Oekraïne officieel te erkennen als onafhankelijke staten zorgde voor een schok in de financiële wereld. Daarnaast is ook de aankondiging van Poetin om soldaten te sturen naar de regio’s een openlijke blijk van een escalatie van het conflict. Inmiddels zijn er al tanks en andere militaire voertuigen van Rusland over de grenzen heen gestuurd. Dit gebeurd onder de naam “vredesmissie” maar in feite wordt een soeverein land binnen getrokken.

Inmiddels hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie aangegeven dat er nieuwe sancties tegen Rusland zullen worden afgekondigd. De doelstelling is om Rusland financieel te raken. De vraag is echter of dit effect gaat hebben bij Rusland. In ieder geval is duidelijk dat veel beleggers de uitwerking van de sancties niet willen afwachten. In plaats daarvan zoeken ze een veiliger investering zoals goud. Risicovolle aandelen worden verkocht en ook de bitcoin daalde in waarde voor de zesde dag opeen.