Amerikaanse olieproductie op recordniveau in 2018

De olieproductie in de Verenigde Staten maakt een enorme groei door. Op dit moment is de olieproductie van Amerika boven de tien miljoen vaten per dag uitgekomen. Dit is voor het eerst in ongeveer vijftig jaar tijd. De stijging in de olieproductie is onder andere het gevolg van nieuwe systemen waarmee men naar olie kan boren.

Schalieolie
Ook de productietechnieken zijn geoptimaliseerd. Zo kan Amerika olie halen uit schalielagen, deze olie noemt men ook wel schalieolie. Het winnen van schalie olie is echter wel kostbaarder dan het winnen van olie uit oliebronnen in bijvoorbeeld Irak en Iran. Dat komt omdat er speciale technologie voor nodig is. Amerika heeft deze technologie geoptimaliseerd waardoor er steeds meer schalieolie gewonnen kan worden.

Enorme olieproductie
Ongeveer 47 jaar geleden had Amerika ook ongeveer een productieniveau van tien miljoen vaten per dag. Dat niveau is nu wederom bereikt. Het bericht over de enorme olieproductie in Amerika komt niet onverwacht. Een aantal weken geleden had het Internationale Energieagentschap (IEA) al een rapport uitgebracht waarin het al een “explosieve groei” van Amerikaanse olieproductie voorspelde. Door deze olieproductie gaat de VS andere grote olieproducenten zoals Rusland en Saudi-Arabië inhalen.

OPEC en Rusland
De Amerikaanse olieproductie neemt toe en dat terwijl de leden van de OPEC en Rusland juist willen dat de wereldwijde olieproductie afneemt. Veel OPEC-leden en Rusland zijn voor een groot deel van hun landelijke inkomsten afhankelijk van de verkoop van olie. Daardoor zijn ze ook afhankelijk van de waarde van olie. Als olie weinig waard is krijgen deze landen weinig geld voor de export van olie en komen de landen financieel in moeilijkheden.

Schommelingen in de olieprijs

De OPEC leden hebben daarom hun olieproductie bevroren. Dit lijkt echter nauwelijks effect te hebben op de oliemarkt en de olieprijs. Amerika ziet haar kans om de productieruimte op te vullen. Toch is de olieprijs door de productiebeperking van Rusland en de OPEC de afgelopen jaren wel gestegen. In 2016 was een vat olie op een gegeven moment nog slechts 26 dollar waard. In januari 2017 werd een vat olie ongeveer 70 dollar waard.