Amerikaanse milieutoezichthouder houdt vast aan milieunormen voor auto’s vanaf 2017

De Amerikaanse milieutoezichthouder EPA gaat de komende jaren vasthouden aan strenge milieu-eisen voor bepaalde motorvoertuigen.  Zo blijft de EPA het milieunormensysteem vanaf 2017 hanteren voor de controle van auto’s en kleine vrachtwagens. Dit bericht werd vrijdag 13 januari 2017 bekend gemaakt in een evaluatie. Het strenge milieubeleid is onder de Amerikaanse president Barack Obama ingevoerd.

Het bericht heeft een opmerkelijke timing.  Binnen een week zal de nieuwe Amerikaanse president worden aangesteld. De regering van Donald Trump zal waarschijnlijk andere normen gaan hanteren voor het milieu en de autoindustrie. Verschillende berichten maken al duidelijk dat Trump een andere milieukoers wil gaan varen tijdens zijn presidentschap.  Het bericht van de EPA maakt dit echter moeilijk.

De strenge eisen van de EPA omvatten bijvoorbeeld regels die de CO2-uitstoot van auto’s in de VS moeten beperken. De regering van Obama’s had deze regels ingevoerd in de strijd tegen klimaatverandering. Het systeem is zo opgesteld dat elk jaar de normen worden aangescherpt voor de auto-industrie. Dit zal gebeuren tot in 2025. Vrijdag werd door EPA-bestuurder Gina McCarthy benadrukt dat Amerikaanse chauffeurs door de regels zuiniger auto’s kunnen verwachten. Dit zal hen uiteindelijk miljarden dollars aan de pomp kunnen besparen indien ze gebruik maken van milieuvriendelijke zuinige auto’s en vrachtwagens. Daarnaast is het beperken van de CO2 emissie volgens haar een effectieve bescherming van de volksgezondheid en het milieu.