Amerikaanse importheffingen raken Nederlandse economie nauwelijks in 2019

De importheffingen die Amerika heeft ingevoerd op Europese producten raken de Nederlandse bedrijven nauwelijks. De Amerikaanse importheffingen hebben een totaalbedrag van 7,5 miljard dollar. Dat is omgerekend 6,81 miljard euro. Deze importheffingen werden door de Amerikaanse president Donald Trump ingevoerd als reactie op de illegale staatssteun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus.

Uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat met name bedrijven in Frankrijk last hebben van de importheffingen. Het bericht werd woensdag 4 december 2019 door het CBS in de media gebracht. Van de Amerikaanse importheffingen ligt een last van 2,7 miljard euro op Franse bedrijven. Dit komt omdat vliegtuigen maar ook Franse wijn onder de importheffingen van Amerika vallen. Duitsland neemt 28 procent van de importheffingen voor haar rekening en het Verenigd Koninkrijk worden met respectievelijk 20 procent van de totale exportwaarde.

In totaal zou slechts 0,5 procent van de getroffen export de Nederlandse exportbedrijven raken. Dat is volgens het CBS omgerekend ongeveer 38 miljoen euro. Door het CBS werd aangegeven dat de cijfers puur gaan om de directe export. Het CBS heeft toeleveranciers voor exporteurs in andere landen niet meegenomen in haar berekening.