Amerikaanse bank zal rentestand blijven verhogen in 2022 totdat de inflatie onder controle is

De Amerikanen hebben een koepel van centrale banken genaamd de Federal Reserve. Dit wordt ook wel de Fed genoemd. De voorzitter van de Federal Reserve is Jerome Powell. Hij brengt regelmatig berichten naar buiten over de koers die de Fed gaat varen in deze turbulente tijd in de wereldeconomie. Het lijkt er op dat de Fed doorgaat met het verhogen van de rentestand totdat de Fed er in geslaagd is om de inflatie te beteugelen. De inflatie is in Amerika fors net als in Europa en andere werelddelen. Daarom heeft de Fed besloten om niet stil te zitten. In plaats daarvan gaat de Fed over tot actie. De rente moet worden verhoogd om te voorkomen dat er nog meer geld in de economie wordt rondgepompt. De verhoging van de rente zorgt er echter wel voor dat bedrijven en huishoudens het financieel moeilijker gaan krijgen.

Voorzitter Fed sluit renteverhogingen niet uit

Desondanks wijst de voorzitter van de Fed er op dat het laten vieren van de inflatie een nog ernstiger effect heeft op de economie. Afgelopen vrijdag heeft de Fed-voorzitter aan het einde van de jaarlijkse bijeenkomst over het economische beleid van de Fed heeft hij benoemd dat de renteverhogingen noodzakelijk zijn. De bijeenkomst werd gehouden in Jackson Hole en een groot deel van deze bijeenkomst werd gewijd aan de beteugeling van inflatie. Amerika is niet de enige economie die haar centrale bank de rente laat verhogen. Wereldwijd hebben centrale banken hun belangrijkste rentestanden verhoogd.

Minder geld lenen en minder geld uitlenen

Door het verhogen van de rente gaan mensen minder geld lenen omdat geld lenen duurder wordt als de rente hoger is. Doordat er minder wordt geleend neemt de economische activiteit ad. De vraag neemt dus af. Als de vraag afneemt zullen uiteindelijk ook de prijzen verlaagd worden. Hoe lager de vraag is hoe meer concurrentie er ontstaat aan de aanbodkant tenminste als het gaat om vergelijkbare producten. Bovendien neemt de vraag naar de luxe goederen af. Ook de huizenmarkt lijkt dit inmiddels te merken in Nederland. Het aantal overbiedingen neemt af en de hoogte van de overbiedingen is ook geringer.

Huizenmarkt

Op zich is het niet verkeerd dat de huizenmarkt gecorrigeerd wordt. De afgelopen tijd is de huizenmarkt compleet scheef gegroeid op het gebied van vraag en aanbod. Er was teveel vraag ten opzichte van het aanbod. Nu steeds minder mensen een hoge prijs kunnen betalen voor een woning zullen ze of lager bieden of afwachten. Beide beslissingen hebben een afkoelend effect op de woningmarkt. Ook andere duurdere aanschaffen zullen indien mogelijk worden uitgesteld zoals de aanschaf van bijvoorbeeld keukens en luxe woninginrichting.