Amerikaanse auto-industrie vraag Trump om geen hoge importheffingen in te voeren in 2019

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse auto-industrie zijn bang dat hogere importheffingen een zeer slecht effect zullen hebben op de Amerikaanse automarkt. Daarom hebben een klemmend verzoek neergelegd bij de president Donald Trump waarin ze hebben gevraagd om de autosector niet onnodig te voorzien van nieuwe importheffingen op auto’s en auto-onderdelen.

Dit verzoek volgt als een reactie op een vertrouwelijk rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel. Dit rapport bevat aanbevelingen voor de door het Witte Huis over welke stappen en acties ze moeten nemen in de handel. Donald Trump heeft eerder gedreigd met importheffingen en heeft deze in zijn ambtstermijn ook ingevoerd. Daar was de auto-industrie niet blij mee. Volgens Donald Trump en het Amerikaanse ministerie van Handel werd het importeren van auto’s eerder een gevaar voor de staatsveiligheid genoemd.

Voor Donald Trump is het duidelijk dat de Amerikaanse auto-industrie beschermd moet worden. het is echter de vraag of importheffingen daarvoor wel het juiste middel zijn. Als er importheffingen worden ingevoerd van 25 procent zullen voertuigen aanzienlijk duurder worden en dat is niet goed voor de handel aldus de automotive van Amerika. De werkgelegenheid in de sector zou er zelfs onder kunnen gaan lijden. Trump heeft nu negentig dagen om te bepalen of hij de importheffingen wil gaan invoeren of niet.