Amerika dreigt met importheffing 20 procent op Europese auto’s in 2018

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met een nieuwe stap in het wereldwijde handelsconflict. Trump heeft er ook voor gezorgd dat Europa in het conflict werd meegetrokken. Inmiddels worden er door Amerika op Europese staalproducten extra importheffingen opgelegd. Europa heeft vervolgens aangegeven dat er ook extra importheffingen zullen worden opgevoerd op Amerikaanse producten zoals de Harley Davidson mortoren en Amerikaanse jeans. Amerika is nu echter van plan om Europese autobouwers nog zwaardere importheffingen op te leggen.

Twitterbericht Trump
Via Twitter heeft de Amerikaanse president een enorme importheffing in het vooruitzicht gesteld voor Europese autoproducenten. Het bericht van de Amerikaanse president volgen op de handelsbarrières en tarieven die inmiddels in Europa worden doorgevoerd op Amerikaanse goederen. Als Europa deze extra heffingen niet snel opheffen, kunnen er heffingen van 20 procent volgen op Europese auto’s volgens Trump. De Amerikaanse president heeft al vaker aangegeven dat niet-Amerikaanse autoproducenten hun auto’s moeten gaan bouwen in Amerika als ze auto’s willen gaan verkopen binnen de Amerikaanse grenzen. Trump wil met de nieuwe heffing alle auto’s die uit Europa naar de VS komen zwaarder belasten.

Importheffing omhoog
Er werd al langer gesproken over een mogelijke extra heffing op Europese auto’s op de Amerikaanse markt. Eerder had Amerika al een heffing van 25 procent op staal uit Europa en een importheffing van 10 procent op aluminium doorgevoerd. De nieuwe voorgenomen stappen vormen als ze worden doorgevoerd een escalatie van het Europees-Amerikaanse handelsconflict. Trump had het eerder al over een mogelijke importheffing van eveneens 25 procent op auto’s uit Europa. Deze zeer forse importheffing heeft de Amerikaanse president ook al in het verschiet gesteld voor Chinese autoproducenten. Door de berichten over de mogelijke importheffing op auto’s uit Europa is er een kettingreactie ontstaan op de beurs in Frankfurt. Daar daalden de aandelen van Europese autobouwers zoals BMW, Daimler en Volkswagen met maximaal 2 procent na de bekendmaking van het nieuws. Deze autoproducenten produceren en exporteren namelijk veel auto’s voor de Amerikaanse automarkt. Toch hebben deze autoproducenten ook fabrieken in Amerika waardoor het ook mogelijk is om in Amerika zelf de autoproductie te verhogen.

Europese importheffing
Op dit moment wordt op Europese personenauto’s die naar de VS worden geëxporteerd een importheffing gegeven van 2,5 procent. De verhoging die Trump in het vooruitzicht stelt is tien keer zo hoog. Voor vrachtwagens uit Europa is echter al wel een tarief van 25 procent importbelasting van toepassing. De Europese Unie heeft echter ook een importheffing op Amerikaanse voertuigen. Deze importheffing komt uit op 10 procent.