Als het aan de coalitiepartijen ligt worden nieuwbouwwoningen niet langer automatisch op het aardgasnet aangesloten maar krijgen ze juist een alternatieve energie-aansluiting. Dat is noodzakelijk om een aantal redenen. Allereerst is de aardgaswinning uit de Groningse bodem compleet uit de hand gelopen. In Groningen is een gedeelte van de bodem gedaald vanwege de aardgaswinning. Momenteel wordt er in Groningen nog 21,6 miljard kuub aardgas uit de bodem gehaald. Dit zorgt er voor dat de aardlagen meer inelkaar gedrukt kunnen worden met aardbevingen tot gevolg. Er zijn verschillende inwoners uit de provincie Groningen die met aardbevingen en ook met aardbevingsschade te maken hebben gehad. De overheid moet nu naar andere middelen kijken om woningen te verwarmen dan aardgas.
Aardgas is geen oplossing
Echter wordt er ook nog steeds aardgas over de landsgrenzen heen geïmporteerd. Ook dit aardgas wordt gebruikt in Nederland en dat maakt Nederland economisch en politiek afhankelijk van andere landen. Dat is niet gunstig voor de positie van Nederland in de wereldeconomie. Een laatste reden voor een energietransitie is één van de belangrijkste namelijk de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Deze broeikasgassen komen onder andere vrij door de emissie van verbrande fossiele brandstoffen. Er moet daarom gezocht worden naar alternatieve oplossingen om woningen te verwarmen. Men heeft het over een alternatieve energie-aansluiting.
Hybride warmtepomp
Het is moeilijk om direct van het aardgas af te gaan. Daarvoor zijn teveel woningen volledig of grotendeels te afhankelijk van de verbranding van aardgas in de centrale verwarmingsinstallatie (cv-installatie). Dit kan men gedeeltelijk oplossen door een hybride warmtepomp te installeren. Hierbij gebruikt men een warmtepomp en een cv-ketel voor de centrale verwarming. Met name in de minder koude perioden kan de hybride warmtepomp prima de benodigde warmte leveren voor de cv-installatie. In de koude maanden zou men echter wel gebruik moeten maken van de cv-ketel die aardgas verbrand. Een hybridewarmtepomp in combinatie met een cv-ketel wordt soms ook wel een hybrideketel genoemd en zou een goede tussenoplossing kunnen vormen om woningen te verwarmen op een iets duurzamere manier dan op dit moment gebeurd door aardgas te verbranden.
Alternatieve energieaansluiting
Het kabinet wil dat nieuwe woningen niet automatisch een aansluiting krijgen op het aardgasnet. In plaats daarvan moeten nieuwe woningen juist een andere aansluiting krijgen op energie, oftewel een alternatieve energieaansluiting. Hierbij kun je denken aan een warmtenet, stadsverwarming, blokverwarming, aardwarmte of een warmtepomp. Alleen onder strikte voorwaarden zou een gasaansluiting mogelijk moeten blijven. Dit zou bijvoorbeeld alleen het geval kunnen zijn wanneer aardgasvrij bouwen niet mogelijk is omdat er echt geen alternatieven zijn om de woning te verwarmen dan aardgas.
Dit laatste is echter in de praktijk vaak een uitzondering. Een warmtenet en een blokverwarming zijn inderdaad varianten van duurzame verwarming waarbij men op een netwerk moet aangesloten zijn. Een pelletkachel of een pelletketel maakt men veel onafhankelijker van de energievoorziening. Ook bepaalde warmtepompen kunnen worden geplaatst om één woning te verwarmen. Er is in de praktijk veel mogelijk waardoor en nauwelijks nog redenen te noemen zijn waarom mensen in de toekomst nog huizen zouden moeten bouwen die beslist een aardgasaansluiting moeten hebben voor de verwarmingsinstallatie.