Akkoord voor kleinmetaalcao in Nederland gesloten op vrijdag 8 april 2022

Er is een nieuw akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor metaal- en techniekbedrijven, dit wordt ook wel de kleinmetaal cao genoemd. Het akkoord werd door de vakbonden en werkgevers bereikt  in de nacht van nacht van donderdag op vrijdag. Dit akkoord zorgt er voor dat er de komende tijd geen nieuwe stakingen zullen worden gehouden. De afgelopen maanden zijn er verschillende stakingen gevoerd bij metaalbedrijven.

Koninklijke Metaalunie (KMU)

Deze stakingen gingen van kracht sinds oktober vorig jaar toen de onderhandelingen over een nieuwe cao waren vastgelopen. Daar lijkt nu echter een einde aan te zijn gekomen maar de werkgeversorganisatie Koninklijke Metaalunie (KMU) is niet akkoord gegaan met de nieuwe cao. Vakbonden vinden dit niet prettig. Ze hopen dat de KMU alsnog gaat ondertekenen. De komende dagen kan de KMU nog ondertekenen anders dreigen de FNV en CNV met nieuwe acties.

Loonverhoging kleinmetaal

De nieuwe cao voor de kleinmetaal bevat een salarisverhoging van 7,4 procent voor het komende jaar. Dit is echter een gemiddelde cao-verhoging. Daarnaast zullen ook de jeugdlonen de komende tijd omhoog gaan. De kleinmetaal is een grote overkoepelende cao waaronder verschillende andere cao’s vallen. Hierbij kun je denken aan de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector en de carrosseriebouw. In totaal werken er ongeveer 320.000 mensen onder het nieuwe cao-akkoord.