Airport Eelde kan gered worden in 2016

Groningen Airport Eelde is in handen van vijf aandeelhouders. De luchthaven red zichzelf maar dat wordt steeds moeilijker. Ook Maastricht Aachen Airport heeft in het verleden voor dezelfde situatie gestaan. De oplossing die toen werd bedacht zou ook geschikt kunnen zijn voor Airport Eelde. Tot ddeze conclusie zouden de aandeelhouders van Eelde Airport zijn gekomen volgens het Dagblad van het Noorden.

Er zijn twee informatieavonden belegd door de vijf aandeelhouders met Staten- en raadsleden. De eerste informatieavond ging over het businessmodel van Maastricht Aachen Airport aldus het Dagblad van het Noorden. In het verleden werd het Limburgse vliegveld voor een symbolisch bedrag van één euro overgenomen door de provincie Limburg. Daardoor kon het vliegveld voort blijven bestaan. De regio en de gemeenten in Limburg moesten echter wel miljoenen investeren om het vliegveld operationeel te houden tot er een nieuwe exploitant werd gevonden voor het vliegveld.

De relatief kleine vliegvelden Eelde en Maastricht proberen allebei lijnverbindingen op te zetten naar internationale luchthavens. Als dit slaagt moet de desbetreffende llijndienst in de beginfase gesubsidieerd worden door de lokale of landelijke overheid.

Reactie van Technisch werken

Dit soort kleine luchthavens zorgen voor werkgelegenheid en zijn daarnaast heel wenselijk voor de bevolking in de genoemde provincies.  Verder wordt Schilphol minder druk en het vervoer en de wegen daarnaar toe ook minder zwaar belast. De oplossing kost echter wel geld en er moet ook een investeerder worden gevonden.