Airbus wil prototype vliegende auto klaar hebben in 2017

Airbus is op dit moment volop bezig met de ontwikkeling van een vliegende auto. Tegen het einde van 2017 verwacht het bedrijf een testvlucht te kunnen maken met een vliegende automobiel. Deze vliegende auto moet groot genoeg zijn om een passagier te kunnen vervoeren door de lucht. Het prototype dat men op papier heeft geschetst bij Airbus ziet er futuristisch uit. Het lijkt op een grote drone, deze kan opstijgen als een helikopter en heeft daardoor geen startbaan of landingsbaan nodig.

Vliegende auto’s
Airbus wil vliegende auto’s ontwikkelen voor het transport voor één of meerdere passagiers. Deze vliegende auto’s moeten worden ingezet in drukke steden. Daar zouden mensen van vliegende auto’s gebruik kunnen maken om zichzelf snel te kunnen laten vervoeren tussen verschillende locaties. De vliegende auto’s moeten doormiddel van een app kunnen worden opgeroepen.

Airbus-CEO Tom Enders
Airbus-CEO Tom Enders heeft maandag 16 januari een korte toelichting gegeven op het ambitieuze project van Airbus. Hij gaf aan dat het inmiddels ongeveer honderd jaar geleden is dat men het verkeer in de stad ook ondergronds liet plaatsvinden. Nu zijn er volgens hem voldoende technologische middelen om bovengronds te gaan. Dit gaf de Airbus-CEO aan op een persconferentie in München.

Urban Air Mobility
In 2016 heeft Airbus de afdeling Urban Air Mobility gevormd voor het ontwikkelen van vliegend stadsverkeer. De projecten die op deze afdeling worden bedacht en uitgewerkt bevinden zich volgens Enders nog in de experimenteerfase. Aan het einde van 2017 hoopt Airbus het eerste prototype te hebben geproduceerd. Dit prototype is echter niet autonoom. Het bedrijf steekt echter wel veel geld in het ontwikkelen van autonome voertuigen en kunstmatige intelligentie. Het bedrijf is de grootste commerciële helikopterfabrikant ter wereld.

Infrastructuur
De ontwikkeling van een vliegende auto is voor Airbus geen theoretisch experiment. Het bedrijf neemt de ontwikkelingen naar eigen zeggen zeer serieus. Airbus benadrukt in haar bericht dat het bedrijf ook bezig is met milieuaspecten. De vliegende auto moet schoon zijn om er voor te zorgen dat dit nieuwe vervoersmiddel de luchtvervuiling niet erger maakt. Omdat het vliegverkeer geen gebruik maakt van het wegdek, de bruggen en andere infrastructuur op de grond kan veel geld worden bespaard in het onderhoud van deze civiele werken.