Volgens de BOVAG moet het volgende kabinet de belasting op een fiets van de zaak afschaffen. Voor de zogenaamde leasefiets zijn bijtellingregels maar die maken het gebruik van deze fietsen volgens brancheorganisatie BOVAG “onwerkbaar”. Als een leasefiets privé wordt gebruikt door de werknemer dan zal de werknemer daarvoor belasting moeten betalen. Deze belasting wordt met het loon verrekend waarbij een bedrag bij het loon wordt opgeteld. Dit is de zogenaamde bijtelling.
Volgens de BOVAG heerst er echter grote onduidelijkheid over de manier waarop de waarde van de fiets voor de belasting moet worden bepaald. Deze onduidelijkheid is niet alleen bij werkgevers en werknemers aanwezig, ook belastinginspecteurs hebben het er moeilijk mee. Het is bijna onmogelijk om te bepalen hoeveel privékilometers iemand met een leasefiets heeft gereden. Ook het bepalen van de waarde in het economische verkeer is vrij lastig.
Volgens de BOVAG is er zoveel onduidelijkheid dat grote bedrijven aarzelen om leasefietsen in te zetten. Volgens de brancheorganisatie moet daarom de bijtelling van de leasefiets verdwijnen. De werkgevers die leasfietsen beschikbaar stellen voor hun werknemers moeten gestimuleerd worden en moeten niet worden gehinderd door “onwerkbare fiscale barrières” aldus de BOVAG.