AFM: woningtaxateurs moeten problemen in hun branche oplossen in 2016

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangegeven dat taxateurs van woningen er te lang over doen om de problemen binnen de taxatiebranche op te lossen. De AFM is van mening dat de taxateurs sneller tot juiste taxaties van woningen en ander vastgoed moeten komen. Dit maakte toezichthouder AFM zondag kenbaar in een uitzending van het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Taxateurs moeten zorgen voor eenduidige taxatierapporten. Deze rapporten moeten ook inzichtelijker worden en de aangegeven prijzen in de taxatierapporten moeten reëler worden. De Monitor heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van de taxateurs. Hieruit kwam naar voren dat taxateurs zich bij de taxatie regelmatig laten beïnvloeden door hun opdrachtgever. Deze is meestal de koper van een woning. Deze bbeïnvloeding mag niet want een taxateur diet objectief de waarde van een huis vast te stellen. Ondanks dat blijkt dat in de praktijk meestal een taxatiewaarde wordt benoemd die goed past bij de wensen van de opdrachtgever van de taxateur,  dit is dus meestal de koper van de woning. Een hoge taxatiewaarde is bijvoorbeeld gunstig voor de koper omdat hij of zij dan bijvoorbeeld voor een hogere hypotheek in aanmerking kan komen bij een hypotheekverstrekker.

Volgens de AFM zijn te hoog getaxeerde woningen een risico voor de financiële sector van Nederland. Door te hoge woningtaxaties kunnen mensen weer te veel gaan lenen voor de aanschaf van een woning. Daardoor kunnen de hypotheken op huizen weer hoger worden dan de daadwerkelijke waarde. Dit zou kunnen zorgen voor een nieuwe crisis op de Nederlandsevwoningmarkt. Twee jaar geleden hadden de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) taxateurs al opgeroepen om hun werkwijze te verbeteren. Dat blijkt onvoldoende te zijn gebeurd. De AFM heeft aangegeven dat ze er wel vertrouwen in hebben dat alle problemen worden opgelost door de taxateurs.