ACM onderzoekt vertraging aansluiting nieuwbouwwoningen op het gas- en elektriciteitsnet in 2018

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft klachten binnen gekregen over vertraging met betrekking tot het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het gas- en elektriciteitsnet. De vertraging zou ontstaan door een tekort aan technisch personeel. Vanwege het tekort aan technici moeten kopers van nieuwbouwwoningen regelmatig weken of zelfs maanden wachten voordat ze de sleutel van de woning in ontvangst kunnen nemen.

Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis (VEH) was al eerder op de hoogte van de problemen met betrekking tot de gasaansluiting en aansluiting op het lichtnet. Daarover had de belangenorganisatie al contact opgenomen met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De situatie is volgens de minister ernstig genoeg om te laten onderzoeken door toezichthouder ACM. De minister geeft in een reactie aan dat belangrijke nutsvoorzieningen wettelijk moeten worden aangesloten binnen achttien weken na de aanvraag. Aansluitingen voor gas en elektra behoren tot de belangrijke nutsvoorzieningen. Wanneer de wettelijke termijn regelmatig overschreven wordt “is dat zorgwekkend” volgens de minister.

Tekort aan technisch personeel
De woningbouwsector zit nog steeds in de lift. Er worden meer nieuwe woningen gebouwd maar installateurs en elektromonteurs zijn nauwelijks beschikbaar op de arbeidsmarkt. Deze monteurs zijn vooral in de woningen en utiliteitscomplexen zelf aan het werk. Het probleem dat de ACM onderzoekt heeft te maken met de aansluiting van de woning op het aardgasnet en lichtnet. Zonder deze aansluiting heeft de woning in het geheel geen aardgas of elektrische stroom. Dit is de verantwoordelijkheid van nutsbedrijven zoals de netbeheerders. De netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe woningaansluitingen echter niet aan.

Oplevering van de woning
Dat zorgt voor een kettingreactie van problemen. Als de woning namelijk niet aangesloten is op aardgas en elektriciteit mag de woning niet worden opgeleverd. Dat betekend dat de kopers van de woning nog geen gebruik kunnen maken van de woning terwijl hun kosten wel oplopen. Ze moeten bijvoorbeeld wel de huur doorbetalen van hun tijdelijke woning. Of ze krijgen te maken met andere problemen met betrekking tot de kopers met wie ze een koopovereenkomst hebben gesloten over de aanschaf van hun voormalige koopwoning. Vaak moeten de kopers van de nieuwbouwwoning voor een bepaalde tijd hun voormalige woning verlaten. Nieuwbouwkopers kunnen nu geen vergoeding claimen voor de vertraging.