ACM controleert keurmerken duurzaamheid strenger in 2020

De ACM gaat strenger controleren op het gebruik van duurzaamheidskeurmerken. Dit werd vrijdag 17 juli 2020 bekend gemaakt door de ACM. Er zijn aanzienlijk wat keurmerken in Nederland. Daarover zijn al vaker klachten geweest. Consumenten kunnen op verpakkingen van verschillende producten zoals vlees, zuivel en andere levensmiddelen diverse keurmerken aantreffen. Er is nauwelijks transparantie. Volgens de ACM zijn er in Nederland ongeveer 250 keurmerken op de markt.

Te veel keurmerken

Er bestaat ruimte voor misleiding en dat wil de ACM gaan bestrijden. Daarom moet het mes in het aantal keurmerken. Daarnaast moeten overheden meer mogelijkheden krijgen om toezicht te houden op keurmerken. Er moeten strengere regels worden opgesteld voor het gebruik van keurmerken. Zo pleit de organisatie voor een verplichte accreditatie. Volgens de ACM is het voor consumenten en bedrijven steeds belangrijker om goede keuzes te maken tussen producten en diensten.

Duurzaamheid speelt daarbij een steeds grotere rol. Keurmerken vervullen een belangrijke rol op dit gebied. Gemiddeld zou zestig procent van de Nederlanders interesse hebben in informatie over duurzaamheid bij de aanschaf van producten en diensten. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Het is echter onduidelijk hoe duurzaam diverse keurmerken zijn. Dit was echter ruim vier jaar geleden al onduidelijk. De afgelopen jaren is er op dit gebied weinig veranderd. Door nieuwe voorstellen moet hierin verandering worden gebracht.