Acer en Yulon Motor presenteren autonome auto eind september 2018

Samen met de Taiwanese autofabrikant Yulon heeft Acer een autonome auto ontwikkeld en gepresenteerd. De zelfrijdende auto is van het merk Yulon Motor maar bevat zelfrijdsoftware van fabrikant Acer. Dat werd zaterdag 29 september 2018 bekend gemaakt door DigiTimes. Het voertuig waarin de software werd geplaatst is van het type Luxgen S3 EV.

Luxgen S3 EV+
De Luxgen S3 EV is een auto die elektrisch wordt aangedreven. De implementatie van de software in de Luxgen S3 EV is een extra optie. Dat betekent dat er twee varianten zijn van de Luxgen S3 EV namelijk de standaard uitvoering die gewoon Luxgen S3 EV wordt genoemd en de uitvoering die uitgerust is met de speciale software die het autonoom rijden mogelijk maakt de Luxgen S3 EV+.

Volgens het blad de DigiTimes is het voertuig een “quasi-level 4” zelfrijdende auto. Auto’s die in deze categorie vallen zijn vrijwel in elke verkeerssituatie in staat om zelfstandig te kunnen rijden. Daarbij kun je ook denken aan extreme weersomstandigheden. Door de software van Acer kan het voertuig haar plaats op de weg bepalen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd Lidar-radarsysteem.

Lidar-radarsysteem
Voertuigen moeten een duidelijk beeld van hun omgeving kunnen vormen en ook kunnen waarnemen wanneer er dingen veranderen en er gevaar nadert. Het Lidar-radarsysteem is hiervoor een effectief systeem. Dit systeem zorgt er voor dat obstakels en hindernissen op de weg worden herkend. Deze waarnemingen worden vervolgens doorgestuurd zodat er beslissingen genomen kunnen worden door de kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie
Uiteraard bevat het voertuig kunstmatige intelligentie die er voor zorgt dat de juiste ‘beslissingen’ worden genomen wanneer de sensoren iets opvangen. Het waarnemen is slechts 1 aspect het beslissen om tot een bepaalde handeling of actie over te gaan is het tweede aspect. Net als een mens moet ook een autonome auto in staat zijn om dingen waar te kunnen nemen en vervolgens te beslissen wat de beste oplossing is. Daarvoor is kunstmatige intelligentie nodig. Het voertuig bevat verschillende technische, innovatieve systemen. Momenteel is de Luxgen S3 EV+ nog een conceptversie. De fabrikanten hebben niet bekend gemaakt of het voertuig ook voor consumenten op de markt aangekocht zou kunnen worden.