ABN AMRO verwacht 10 procent meer faillissementen in 2019

De ABN AMRO bank heeft op donderdag 2 mei 2019 haar verwachtingen uitgesproken over 2019 op het gebied van het aantal; faillissementen dat dit jaar verwacht wordt. Uit deze prognose komt naar voren dat het aantal faillissementen volgens deze bank ongeveer met tien procent zal toenemen in 2019. Dit percentage is exclusief eenmanszaken.

Volgens de bank heeft de stijging in het aantal faillissementen te maken met de economische groei die steeds trager verloopt. Over 2019 is een groeicijfer voor de economie in kaart gebracht door de ABN AMRO. Dit groeicijfer is door de bank geraamd op 1,4 procent. Dit percentage is ongeveer de helft van het groeicijfer dat in 2018 werd behaald. Volgens de ABN AMRO zullen bedrijven in Nederland de vertraging van de economische groei gaan merken. Er zullen waarschijnlijk minder nieuwe banen bij komen in 2019. De bestedingsruimte van consumenten zal ook teruglopen.

Als er minder geld wordt uitgegeven door consumenten heeft dat een effect op de omzet en marge van bedrijven. Het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden al afgenomen. Dat kan betekenen dat consumenten voorzichtiger worden in hun bestedingen. Sparen is gezien de lage rente voor veel mensen niet echt interessant. Toch kan men wel wachten met bepaalde aankopen omdat men het geld achter de hand wil houden voor onvoorziene uitgaven.