ABN AMRO huizenprijzen zullen vanaf 2023 ongeveer 2,5 procent gaan dalen

De huizenprijzen zullen volgens de ABN AMRO bank volgend jaar met 2,5 procent gaan dalen. Deze voorspelling doen de economen dan de bank. In een rapport hebben de economen van ABN AMRO hun bevindingen weergegeven over de woningmarkt. Er worden een aantal oorzaken genoemd van de daling in de huizenprijzen. Daarbij gaan de economen overigens geen bijzondere redenen noemen. De redenen die door de economen naar voren worden gebracht zijn een afname in de koopkracht en daarnaast de hogere hypotheekrente. Verder wordt nog gesproken over een teruggang in de economie die er voor zorgt dat mensen minder mogelijkheden hebben om een woning te kunnen financieren.

Voorspellingen woningmarkt

Economen zitten er vaak naast met hun voorspellingen. Zo kunnen voorspellingen die eerder zijn gedaan naar verloop van tijd worden bijgesteld, herzien of geheel worden vervangen. Dat doen ook de economen van de ABN AMRO. Zo gingen deze economen eerder nog uit van een groei van 2,5 procent voor de woningprijzen in Nederland. Nu alle berichten in de media de andere kant op wijzen is het duidelijk dat een groei niet realistisch is en een groeiprognose is daarom ook niet voor de hand liggend. De bank spreekt nu eindelijk ook over een kentering op de woningmarkt. Verschillende spelers op de woningmarkt hebben hier al over gesproken. Hierbij kun je denken aan hypotheekverstrekkers maar ook aan websites die het aanbod aan woningen zien groeien.

Daling in woningaankopen in Nederland

Volgens de economen daalt het aantal woningaankopen in Nederland. Net als de websites voor makelaars zien ook de economen van de ABN AMRO dat er meer woningen te koop komen te staan. De afgelopen jaren zijn er verschillende prijsstijgingen geweest die ongekend hoog waren. Deze ontwikkeling is nu ten einde gekomen. De prijzen zullen dus ook volgens de economen van de bank in 2023 gaan dalen. Met name in de grote steden zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen. Ook aan deze ontwikkeling is nu een einde gekomen. Veel mensen kunnen de prijzige woningen niet meer betalen. Dat zorgt er voor dat het aantal transacties op de woningmarkt zal afnemen. De ABN AMRO verwacht dat het aantal transacties slechts 1 procent lager zal zijn dan in 2022. De economie zal echter weinig merken van de prijsdaling op de woningmarkt aldus de economen van de bank.