ABN AMRO gaat per 15 oktober 2023 de spaarrente verhogen naar 1,5 procent

De ABN AMRO bank heeft in navolging van vele andere banken ook besloten om de spaarrente op reguliere spaarrekeningen een piepklein beetje te verhogen. Mensen met een spaarrekening bij ABN AMRO krijgen vanaf 15 oktober 1,5 procent rente op hun spaargeld. Dit is de spaarrente die wordt betaald over een vrij opneembaar spaartegoed. De bank heeft dit dinsdag bekend gemaakt in de media. Naast de spaarrente voor volwassen spaarders gaat ook de spaarrente op spaarrekeningen voor kinderen omhoog. Deze spaarrente wordt 1,65 procent. Zakelijke spaarders krijgen een spaarrente van 1,5 procent. De meeste spaarders komen er bij de ABN AMRO op dit moment nog slecht vanaf in vergelijking tot andere grote banken. Zo krijgen de meeste spaarders bij de ABN AMRO nog slechts 1,25 procent rente.

Rentes op leningen omhoog

De afgelopen tijd zijn de rentes op veel leningen echter aanzienlijk gestegen. De hypotheekrente ligt al boven de 4 procent. De ECB rente is namelijk op vier procent beland en dat betekend over het algemeen dat de hypotheekrentes hoger komen te liggen dan het ECB percentage. De spaarrentes blijven echter ver achter ten opzichte van de stijgingen van de hypotheekrentes.

Spaarrentes van verschillende banken

De Rabobank heeft de spaarrente een tijdje terug al verhoogd naar 1,5 procent en heeft nu bekend gemaakt de rente te verhogen naar 1,7 procent voor mensen die maximaal 20.000 euro aan spaargeld hebben. Voor mensen die 20.000 tot 100.000 op de bank hebben staan wordt een rente uitgekeerd van 1,6 procent. Daarmee loopt de Rabobank behoorlijk voorop ten opzichte van andere banken. ING staat echter bijzonder laag men een rente van 1,25 op spaargeld.

Renteverhogingen op spaarrekeningen vallen tegen

De ASN Bank, SNS Bank en RegioBank hebben hun rentes kort geleden verhoogd naar 1,2 of 1,25 procent. Deze drie banken maken deel uit van de Volksbank. De banken hebben de afgelopen maanden veel geld weten te behalen door de rentes op leningen te verhogen en de rentes op spaargeld zo laag mogelijk te houden. De politiek is deze ontwikkeling ook opgevallen. De banken maken forse winsten met dit beleid. Maar de klanten van de banken zijn daarvan de dupe. De politiek wil dat de spaarrentes van de banken ook omhoog gaan. Banken kunnen bovendien verdienen door geld bij de ECB onder te brengen. Daar krijgen ze vier procent rente. Dus als ze geld van spaarders tegen 1,5 procent lenen en dat vervolgens uitstallen bij de ECB of in een hypotheeklening dan krijgen ze 4 procent of zelfs meer.