ABN Amro: fors meer woningverkopen in 2015

De ABN Amro publiceerde maandag 5 oktober 2015 een rapport over de huizenmarkt. Hieruit blijkt dat verkoop van woningen in 2015 enorm is toegenomen. De toename is groter dan men eerder had gedacht. De ABN Amro vermoed dat de verkoop van woningen in 2015 ongeveer 15 procent hoger ligt dan in 2014. Eerder werd een stijging van 10 procent verwacht.

Redenen van stijging van de woningverkoop
Er zijn een aantal redenen waardoor de woningverkoop in Nederland is toegenomen. Volgens de  ABN Amro is lage rente een belangrijke oorzaak van de toename in de woningverkoop. Ook de economische opleving is een belangrijke reden waarom men meer vertrouwen heeft in de woningmarkt.

Inhaalslag op de woningmarkt
De prijzen van woningen stijgen in Nederland. Door deze prijsstijging staan minder huizen ‘onder water’.  Dit houdt in dat er op minder huizen een hogere hypotheek is afgesloten dan de waarde van het huis. Huizenbezitters die jaren lang een verhuizing hebben uitgesteld, kunnen nu alsnog besluiten om op zoek te gaan naar een andere woning. Door deze inhaalslag wordt het herstel op de woningmarkt bevorderd.

Meer hypotheken
Doordat er meer woningen worden verkocht in Nederland neemt ook het aantal hypotheken toe. Er worden in Nederland meer hypotheken afgesloten en het totale geleende bedrag gaat ook omhoog. In de twaalf maanden tot de maand augustus werd er in Nederland voor een totaalbedrag van 58 miljard euro aan hypotheken afgesloten. In de twaalf maanden daarvoor was dat nog 43 miljard euro. Vanwege de zeer lage hypotheekrente worden er vooral hypotheken afgesloten met een langere rentevaste periode. Verder neemt het aantal mensen dat een hypotheek oversluit ook toe. Deze groep probeert hun oude hypotheek met relatief hoge rente te vervangen voor een hypotheek met een lagere rente.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt zit al een tijdje in de lift. Huizen staan veel minder lang te koop dan een jaar geleden. Dit komt omdat mensen meer vertrouwen in de economie hebben en bovendien tegen gunstige rente kunnen lenen. De bouw is een sector waarin langdurige economische ontwikkelingen goed tot uiting komen. De nieuwbouw trekt aan en dat is gunstig voor bouwpersoneel. Technische uitzendbureaus plaatsen meer flexkrachten in de bouw. Het aantal timmermannen en ander bouwpersoneel dat een contract krijg bij een bouwbedrijf neemt echter nog niet in rap tempo toe. Daarvoor is het herstel van de woningmarkt en de bouwsector nog te pril.