ABN Amro economen verwachten recordwoningverkoop in 2016

ABN Amro heelt hele positieve verwachtingen over de woningverkoop in Nederland. Economen van de bank verwachten dat het aantal woningverkopen in 2016 op een recordhoogte zal komen. Eerder ging de bank in een voorspelding nog uit van een groei van 15 procent. Het zal echter nog beter gaan volgens de bank. Het economisch bureau van de ABN Amro bank verwacht nu een groei van 20 procent in de woningverkoop. Hierdoor zou de woningverkoop op kunnen lopen tot 214.000 transacties in 2016.  Deze schatting komt naar voren in een rapport van de bank dat donderdag 6 oktober werd gepubliceerd.

Niet alleen het aantal transacties op de woningmarkt zal toenemen. De economen verwachten ook dat de prijzen van woningen op de woningmarkt harder zullen gaan stijgen dan eerder werd gedacht. De economen van ABN Amro gaan nu voor de periode van 2016 uit van een prijsstijging van 5 procent. Eerder dachten de economen nog dat de woningprijzen 4 procent zouden gaan stijgen dit jaar.

De analisten van ABN Amro noemen de aanhoudend lage hypotheekrente als de belangrijkste oorzaak van de stijging in de woningverkoop. Ook gaat het herstel en de groei in de economie door en is ook de situatie op de arbeidsmarkt aan het verbeteren in Nederland. Deze factoren zorgen er voor dat huizenkopers zich zekerder voelen op de woningmarkt. Tot slot is er nog sprake van een inhaalvraag op de woningmarkt.  Mensen die de aanschaf van een woning jaren hebben uitgesteld kopen in 2016 door de verbetering in de economie toch een woning.