Het aardgasvrij wonen krijgt veel aandacht van de overheid en media. Ook milieuorganisaties hebben meerdere keren het belang van aardgasvrij wonen benadrukt in hun strijd tegen de reductie van de emissie van CO2. Al deze inspanningen blijken echter nauwelijks effect te hebben om Nederland aardgasvrij te maken. Op woensdag 26 augustus 2020 werd bekend dat er vorig jaar meer cv-ketels zijn verkocht. In totaal werden er 450.000 aardgasgestookte cv-ketels verkocht. Dat aantal is in jaren niet zo groot geweest aldus de Gasmonitor en een onderzoek van Natuur & Milieu dat jaarlijks wordt gehouden.
CV-ketel nog steeds populair
Het blijkt dat veel mensen nog kiezen voor een aardgasgestookte centrale verwarmingsketel. Dit is de meest gebruikte verwarmingsbron voor woningen in Nederland. Er zijn wel nieuwe verwarmingsbronnen in opmars zoals de warmtepomp. Dit zijn echter vaak lagetemperatuursverwarmingssystemen en die kunnen niet in elke woning effectief worden toegepast. Met name oudere woningen en woningen die niet heel goed geisoleerd zijn kunnen niet doormiddel van lagetemperatuursverwarming worden verwarmd. De woningen krijg je daardoor met duurzame verwarmingsbronnen niet of nauwelijks warm.
Alternatieven te duur
Daarnaast vinden veel consumenten de moderne verwarmingssystemen duur. Dat zorgt er voor dat ze aarzelen om deze aan te schaffen. Het rendement is niet altijd even gunstig ten opzichte van de investering. Een cv-ketel hoeft geen duizend euro te kosten en verwarmd je woning terwijl een warmtepomp duizenden euro’s kost en de vraag is of dit een effectieve verwarmingsbron is. De kosten zijn hoog en de twijfel is groot bij veel consumenten. Geen wonder dat de alternatieve verwarmingsbronnen niet of nauwelijks worden gebruikt.