Aardgasvrij wonen en energieneutraal wonen zijn termen die vaak in het nieuws verschenen de afgelopen maanden. Deze populaire termen die met verduurzaming te maken hebben echter ook een kostenplaatje. Er werd al langer gesproken over de hoge kosten voor woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken. Verschillende belangenorganisatie hebben er op gewezen dat er een goede berekening moet worden gemaakt. Het is nu voor eerst dat er gedetailleerd is gekeken naar de kosten van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken.
Aardgasvrij maken van woningen te duur
Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een berekening gemaakt waaruit naar voren komt dat het gemiddeld 40.000 euro kost per woning om woningen aardgasvrij te maken. Volgens het EIB is ruim de helft van deze investering niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening van de woningen. Dat maakt het aardgasvrij maken van woningen in veel gevallen onrendabel. De kosten wegen niet op tegen de opbrengsten. Het EIB heeft overigens ook aangegeven dat de kosten voor het aardgasvrij maken van woningen de komende jaren waarschijnlijk niet hard zullen dalen.
Kosten lopen nog verder op?
Dat betekent dat het aardgasvrij maken van woningen de komende jaren nog veel geld zal kosten en onrendabel zal zijn in veel gevallen. Taco van Hoek, directeur van het EIB, geeft aan dat veel lessen geleerd kunnen worden uit zogenaamde proeftuinwijken waarin geëxperimenteerd is met aardgasvrij maken van woningen. Volgens hem moet voorkomen worden dat de kosten nog verder gaan oplopen de komende tijd.
Veel onduidelijkheden
Er zijn veel onduidelijkheden geweest met betrekking tot het aardgasvrij maken van woningen. De fantasie en de wens heeft daarbij dikwijls de boventoon gevoerd. Zo dacht minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken juist dat er een kostenreductie zou ontstaan als men complete wijken aardgasvrij zou maken. Volgens de veronderstelling van het ministerie zou er in de proeftuinen een ‘vliegwieleffect’ kunnen ontstaan, waardoor met de jaren het tempo toeneemt dat Nederlandse woningen aardgasvrij worden. Dit vliegwieleffect komt echter niet naar voren uit de berekeningen van het EIB.