Aardgasvrij maken huurwoningen woningcorporaties voor 2050 niet haalbaar

Woningcorporaties zullen de komende jaren forse inspanningen moeten leveren in het aardgasvrij maken van hun woningbestand. De overheid wil de woningcorporaties een belangrijke rol geven in het verduurzamen van de woningen in Nederland. Omdat woningcorporaties een behoorlijk aantal woningen in eigendom en beheer hebben wil de overheid deze organisaties stimuleren om zich in te zetten voor de energietransitie. De woningcorporaties van Nederland zijn het echter niet eens met de leidende rol die hen wordt gegeven als het gaat om het aardgasvrij maken van woningen.

Energietransitie
De koepelorganisatie voor de woningbouw Aedes heeft aangegeven dat er te weinig geld binnen de woningbouwcorporaties aanwezig is om de grote aantallen woningen te verduurzamen. Volgens de organisatie is er 108 miljard euro voor nodig om alle huurwoningen van de corporaties tot 2050 CO2-neutraal te maken. Aedes heeft maandag 25 juni 2018 echter bekend gemaakt dat dit bedrag “binnen de financiële mogelijkheden van de sector echter niet haalbaar” is. Dit bericht maakte de koepelorganisatie maandag bekend aan Het Financieele Dagblad (FD).

Voortrekkersrol
De belastingdruk op woningcorporaties is volgens Aedes te hoog om alle huurwoningen optimaal te isoleren. Ook het bieden van alternatieve duurzame energiebronnen kost te veel geld. Met name de lage huurprijzen zullen dan verhoogd moeten worden. Aedes-voorzitter Marnix Norder geeft aan dat mensen met lage inkomens de verduurzaming van de huurwoningen hard zullen merken in de huurprijs. Om die reden is hij geen voorstander van het volledig verduurzamen van huurwoningen op korte termijn. In ieder geval voelen de woningbouwcorporaties in Nederland er weinig voor om het voortouw in de energietransitie te nemen.