Aanzienlijk minder hypotheken afgesloten in eerste helft 2023

Het aantal hypotheken dat in de eerste zes maanden is afgesloten in Nederland ligt behoorlijk lager dan in de zelfde periode in 2022. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Kadaster. Volgens het Kadaster is met name het aantal oversluiters gedaald maar ook het aantal mensen die wat meer hypotheek namen op hun huidige hypotheek nam af. Dit worden ook wel bijsluiters genoemd. Het Kadaster denkt dat de daling in het aantal afgesloten hypotheken te maken heeft met de stijging in de hypotheekrente. Aan het begin van 2022 lag de hypotheekrente nog ongeveer op 1,5 procent gemiddeld voor een periode van twintig jaar vast. Dit percentage liep in de loop van de afgelopen tijd op naar ongeveer 4 procent.

Hypotheekrente heeft effect op oversluiters

Toen de hypotheekrente nog laag lag hebben veel mensen die al een hypotheek hadden besloten om een andere hypotheek te nemen tegen een gunstiger percentage. Dit zijn de zogenaamde oversluiters. Vaak moeten die wel een boete betalen maar als de hypotheekrente zeer laag is kan deze boete in veel gevallen wel uit. Daarnaast zijn er ook mensen die een extra hypotheek afsluiten voor een verbouwing of voor de verduurzaming van een woning. In de afgelopen twee kwartalen waren er een stuk minder mensen die een dergelijke hypotheek op zich namen. In de eerst helft van 2023 werden er in Nederland in totaal 150.000 hypotheken afgesloten. Dat is veertig procent minder dan in dezelfde periode vorig. Toen werden in de eerste zes maanden in totaal 250.000 hypotheken afgesloten in Nederland.

Minder hypotheken

Opvallend was dat er minder mensen een hypotheek gingen oversluiten of bijsluiten. Op dit gebied was een daling van 76 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Er werden ook minder hypotheken afgesloten voor de aanschaf van een woning. Hierbij was echter sprake van een daling van ongeveer 16 procent. De stijging van de hypotheekrente zorgt er voor dat mensen minder kunnen lenen voor een woning.