Aantal vacatures en faillissementen gedaald in auto- en motorbranche in 2019

De auto en motorsector heeft het lastig in Nederland. Dat is onder andere merkbaar in de daling in het ondernemersvertrouwen in deze sector. Dit ondernemersvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2019 uitgekomen op -12,7 punten terwijl het ondernemersvertrouwen in deze sector eerder nog stond op -5,3 punten. Dit is het laagste ondernemersvertrouwen in deze sector sinds 2014 toen Nederland te maken had met een economische crisis. De cijfers werden woensdag 28 augustus 2019 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt.

De auto- en motorsector heeft als enige sector in Nederland te maken met een negatief ondernemersvertrouwen. Ook het aantal vacatures daalt in deze sector. Zo stonden er in het tweede kwartaal van 2019 nog 4.600 vacatures open in de auto- en motorbranche. In het eerste kwartaal van dit jaren stonden er nog 4.800 vacatures open. Het personeelstekort neemt af in deze sector. Terwijl andere sectoren zoals de installatietechniek en elektrotechniek te maken hebben met grote personeelstekorten in 2019. Dat maakt duidelijk dat de autobranche en de motorbranche te maken hebben met een terugloop in de productie en verkoop.

De omzet in deze sector is slechts 0,1 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat de groei uit de branche gaat. Vermoedelijk heeft dit te maken met de lastige situatie waarin de autobranche is terechtgekomen door de handelspanningen tussen Amerika, China en Europa. Deze handelsspanningen hebben onder andere te maken met de importheffingen op auto’s en auto-onderdelen. Ook de heffingen op staal zijn van invloed op deze sector. Onzekerheid is nooit goed voor de handel en dat is goed merkbaar in de verkoop van auto’s en motoren.